28 oktober 2012

Paddenstoelenragout met gepocheerd eendenei van Ottolenghi

Dit recept van Ottolenghi is zo lang, dat ik er verder weinig over ga zeggen. Behalve dan: dit is heerlijk, ga het maken! Een absolute topper voor vegetariërs. En zonder brood is het, hoewel wat natter, ook erg lekker.



Voor 4 personen, uit Plenty
Ingrediënten:
  • 15 gr gedroogde porcini
  • 6 dl water
  • 600 gram gemengde, verse paddenstoelen
  • 350 gram zuurdesembrood, korstjes verwijderd
  • 1 dl olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 middelgrote ui, in ringen
  • 1 middelgrote wortel, geschrapt en in plakjes
  • 3 stengels bleekselderij, in schijfjes
  • 1 ¼ del witte wijn
  • 3 takjes tijm
  • 4 eendeneieren (kippenei mag ook)
  • azijn om te pocheren
  • 100 gr zure room
  • 4 el gemende fijngehakte dragon en peterselie
  • truffelolie (of naar smaak olijfolie)

Bereiding:
  • Laat de gedroogde porcini 30 minuten weken in 2 dl van het water. Borstel de verse paddenstoelen schoon, snijd grote paddenstoelen doormidden of in vieren of verdeel ze in stukken. Verhit de oven tot 200 graden.
  • Snijd voor de croutons het brood in blokjes van 2,5 cm. Schud ze om met 2 el olijfolie, knoflook en zout. Verdeel ze op een bakplaat en rooster ze in de oven in circa 15 minuten goudbruin.
  • Verhit een eetlepel olie in een middelgrote pan. Doe er wat verse paddenstoelen in en laat ze 1-2 minuten met rust. Doe niet teveel paddenstoelen tegelijk in de pan. Schep ze om als ze lichtbruin zijn en bak ze nu 1 minuut. Schep ze uit de pan en bak alle paddenstoelen op deze manier. Voeg eventueel nog wat olie toe. Doe als alle paddenstoelen zijn gebakken weer een eetlepel olie in de pan en smoor ui, wortel en bleekselderij 5 minuten op halfhoog vuur zonder ze te laten kleuren. Voeg de wijn toe en laat hem 1 minuut borrelend koken.
  • Schep de porcini uit het weekvocht en knijp ze uit. Doe het weekvocht in de pan en laat eventueel zand in het kommetje achter. Voeg de overgebleven 4 dl water, de tijm en wat zout toe en laat de vloeistof 20 minuten zachtjes inkoken tot er 2 dl over is. Zeef de bouillon en gooi de groenten weg. Giet de bouillon weer in de pan en zet opzij.
  • Vul voor de eieren een pan met zo veel water dat u er een heel ei in kunt koken. Voeg een scheut azijn toe en breng het water borrelend aan de kook. Breek voorzichtig een ei in een kommetje en laat het rustig in het kokende water glijden. Neem de pan direct van het vuur en zet hem opzij. Het ei moet na 6 minuten volmaakt gepocheerd zijn. Schep het uit de pan in een kom met warm water. Dep alle eieren als ze gaar zijn met keukenpapier droog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...