9 oktober 2012

Atjar van mijn schoonmoeder

Als mijn schoonmoeder, schoonvader of zwager jarig is, is er altijd groot feest. En omdat het Indo’s zijn, draaien de feesten eigenlijk altijd om eten. Grote pannen met smoor, rendang, ritja ritja en tempeh staan op een tafel in de kleine keuken. Het is dringen geblazen om bij de pannen te kunnen. Binnen de kortste keren is het normaal zo enthousiast kakelende gezelschap doodstil. Genietend van de kruidige smaken, het malse vlees en de krokante tempeh. Mijn schoonmoeder neemt de complimentjes altijd met een glimlach in ontvangst, als haar weer eens verteld wordt hoe lekker ze heeft gekookt.

Eén van de gerechten die het hardst gaat, is haar atjar. Logisch ook, hij is heerlijk. Daarom vandaag hier haar recept.



Ingrediënten:
  • 100 gram bloemkool, in kleine roosjes
  • 100 gram wortel, in reepjes
  • 100 gram bamboescheuten (uit blik), in reepjes
  • 100 gram sperzieboontjes, gekookt
  • ½ komkommer, zonder zaad en in stukjes
  • 100 gram zilveruitjes
  • 2 rode pepertjes, in stukjes gesneden en al dan niet van zaadjes ontdaan
  • 8 eetlepels azijn
  • 3 eetlepels gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 4 kemirinoten
  • 1 ½ theelepel gember (poeder kan ook)
  • 2 theelepels koenjit (kurkuma)
  • 2 eetlepels suiker
  • zout

Bereiding:
  • Doe de uien, knoflook, kemirinoten, gember, koenjit en zout in een keukenmachine of vijzel, en pureer tot een een brij. Voeg er de azijn en suiker aan toe en breng dit in een grote pan aan de kook. Voeg er dan de bloemkool, wortel, bamboescheuten, sperzieboontjes, komkommer, zilveruitjes en pepertjes aan toe. Laat nog 1 minuutje doorkoken.
  • Doe in een schaal om af te koelen en eet op kamertemperatuur.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...