Deze hamburgers geven alle bevrediging van het nemen van grote happen uit een goed belegd broodje. Toch zijn ze stukken gezonder dan de standaardversie met veel ketchup en kaas. Een prima middenweg dus.
Voor 4 personen, van BBC Good Food
Ingrediënten:
- 1 el olijfolie
- 2 el appelciderazijn
- 1 tl lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl mosterd
- 500 gram kippengehakt (of hak dezelfde hoeveelheid kipfilet fijn in een keukenmachine)
- Handvol basilicum, fijngehakt
- Snuf knoflookpoeder
- 1 eidooier
- 2 tomaten, in blokjes
- 3 lente-uitjes, in ringen
- 4 Kaiserbrötchen of andere niet al te grote ronde broodjes
- 1 bol mozzarella, in 4 plakken gesneden
Bereiding:
- Verwarm de appelciderazijn in een pannetje. Smelt hier de suiker in. Voeg de mosterd toe en laat afkoelen. Doe de tomaten en lente-uitjes in een kom en giet hier het azijnmengsel overheen. Laat staan tot je de broodjes gaat samenstellen.
- Meng de basilicum en de eidooier door de kip. Meng er ook de knoflookpoeder en flink zout en peper doorheen. Maak hier vier burgers van. Dit mengsel is erg plakkerig, maar dat hoort zo. Beweeg ze niet teveel in de pan en je krijgt prachtige, sappige burgers.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en leg hier de burgers in. Laat ze zo’n 3 minuten bakken, tot ze mooi goudbruin zijn aan één kant. Draai ze om, laat ze een minuutje bakken en draai daarna het vuur laag. Leg een deksel of een groot bord op de pan en laat de burgers in zo’n 5 minuten helemaal gaar worden.
- Snijd de broodjes doormidden en leg op de onderste helft een hamburger. Leg hier een plak mozzarella op, en maak af met de tomatenrelish. Serveer meteen.