27 december 2013

Ovengedroogde tomaatjes

Het is niet het seizoen voor tomaten. Dat weten we allemaal. Maar ik ben zo gek op die prachtige rode dingen, dat ik soms toch de mist in ga en er een paar koop. Bij thuiskomst is de teleurstelling altijd weer dezelfde: hard, waterig en smaakloos.

Gelukkig is er een oplossing: de tomaatjes drogen. Het overtollige vocht verdwijnt, de smaak wordt vele malen intenser en de textuur is zo anders dat je nooit meer zal denken dat het dezelfde tomaten zijn als die je in de oven hebt gezet.

Tomaten drogen stelt weinig voor en je kan er alle kanten mee op. Gewoon zo opeten, als onderdeel van een schaal hapjes, als basis voor zongedroogde tomatensoep, door de pasta met wat olijfolie, peper, knoflook en Parmezaan of bijvoorbeeld als tapenade. 



Ingrediƫnten:
  • Tomaten (soort en hoeveelheid naar keuze)
  • Olijfolie
  • Kruiden (ik gebruikte alleen oregano, maar bijvoorbeeld tijm of basilicum zijn ook erg lekker)
  • Zout en peper
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 100 graden. 
  • Snijd de tomaten doormidden. In vier partjes kan ook als je grotere tomaten hebt. Doe ze in een ovenschaal, samen met de olijfolie, zout, peper en de kruiden. Hussel goed om en leg ze met de snijkant naar boven in de schaal. 
  • Zet de schaal twee uur in de oven, of tot de tomaten goed droog zijn. Eet ze meteen op of bewaar ze in een potje met olijfolie. Zorg dat ze tomaten dan helemaal onder staan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...