25 december 2013

Gekarameliseerde spruitjes met ui

“Wat wil je eten vanavond?”
“Spruitjes.”
“Oké, en hoe wil je ze dan hebben? Gekookt, gewokt, in een stamppot?”
“Bedenk jij dat even lekker. Jij bent de foodblogger!”

Zo gaat het beslisproces over wat er ’s avonds op tafel moet verschijnen meestal. Eerlijk is eerlijk: ik vind het wel prima. Het daagt me uit om iets lekkers en iets ‘anders dan anders’ te verzinnen met een voorgeschreven ingrediënt.

Deze gekarameliseerde spruitjes zijn zoiets. Niet bitter maar lekker zoet. Niet tot prut gekookt maar met nog een beetje bite. Niet saai maar anders dan anders. Volgens mij daarom ook een ideale manier om spruitjes voor te zetten aan kinderen.



Ingrediënten:
  • 750 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 tl roomboter
  • 1 flinke eetlepel bruine basterdsuiker

Bereiding:
  • Kook de spruitjes in ruim gezouten water tot ze bijna beetgaar zijn. Giet ze af en spoel ze met koud water na. Laat goed uitlekken. 
  • Verwarm in een grote wok of koekenpan de olie en fruit hierin de ui tot glazig. Zet dan het vuur hoger en voeg, als de pan goed heet is, de spruitjes toe. Bak tot ze wat kleur beginnen te krijgen. 
  • Voeg de basterdsuiker toe en blijf goed roeren tot alle suiker gesmolten is en goed verdeeld is over de spruitjes. Voeg de roomboter toe en schud nog even om. Meteen serveren.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...