9 december 2013

Aardappel-gehaktkroketjes

Collega N. nam, voordat ze naar Curaçao emigreerde, regelmatig wat lekkers voor me mee. Een van de dingen die ze vaak meenam, was een grote bak met aardappelkroketjes. Ze was trouwens gek wat dat betreft. De avond ervoor maakte ze alles klaar, en dan stond ze ’s ochtends heel vroeg op om de kroketjes daadwerkelijk te bakken. Ze verpakte ze in aluminiumfolie en zo waren ze nog lekker warm bij de lunch. Een fijne herinnering.

Maar, zoals gezegd, N. is geëmigreerd naar Curaçao wat betekent dat ik het zonder haar lekkers moet stellen. Nou ja, niet helemaal natuurlijk. Want die kroketjes kan ik zelf ook best maken, vond ik. Ze zijn niet helemaal zoals zij ze maakte, maar wel heel erg lekker.

De aardappelpuree moet trouwens wel zelfgemaakt zijn, en vooral niet te nat. Het gaat het makkelijkst met aardappelpuree van een dag of twee oud. 



Ingrediënten:
  • 300 gram aardappelpuree
  • 125 gram rundergehakt
  • 1 eidooier
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kerriepoeder
  • 2 eieren, losgeklopt
  • Bloem en panko/paneermeel om te paneren
  • Olie om te frituren
Bereiding:
  • Bak het rundergehakt in een droge koekenpan met wat zout en peper op hoog vuur gaar en goudbruin. Laat goed afkoelen. 
  • Meng het gehakt, samen met de eidooier, paprikapoeder, korianderpoeder en kerriepoeder door de aardappelpuree. Roer goed door. 
  • Neem steeds een beetje van het mengsel (ik gebruikte een ijsschep met een inhoud van 45 ml, oftewel 3 el) en rol dit tot een kroketje. Haal het kroketje achtereenvolgens door de bloem, eieren en panko tot deze rondom een mooi laagje heeft. 
  • Frituur de kroketjes in olie van 180 graden tot ze rondom goudbruin en gaar zijn. Erg lekker met wat zoete chilisaus.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...