11 december 2012

Varkensstoofpotje met aubergine uit de oven

Ik hou niet van speklappen. M. houdt niet van aubergine. Dus wat maak je dan? Juist. Dit.

Bij dit soort recepten blijkt maar weer dat een ingrediĆ«nt op zich niet zozeer niet lekker is, maar dat het vooral om gaat wat je ermee doet. Want uiteindelijk hebben we allebei heerlijk gegeten. Ik heb geen seconde stilgestaan bij het feit dat ik iets at wat ik eigenlijk niet zo lekker vond, en M. heeft ook geen ‘last’ gehad van de aubergine. Dit gaan we vaker maken.



Ingrediƫnten:
  • 2 el olijfolie
  • 750 gram speklappen, in stukjes
  • 2 aubergines, in grote stukken
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • Flink stuk gember, fijngesneden
  • Mespuntje chilipoeder
  • Bosje koriander, steeltjes en blaadjes fijngehakt
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 el vissaus
  • 2 el limoensap

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwarm 1 eetlepel in een grote, ovenvaste braadpan. Bak hierin de speklappen goudbruin. Haal het vlees uit de pan, voeg de rest van de olie toe en bak hierin de aubergine op hoog vuur goudbruin. Haal uit de pan en doe de suiker in de pan. Laat karamelliseren. Roer dan de kaneel en ketjap door de suiker. Doe de speklappen en aubergine weer in de pan en roer goed om.
  • Voeg de uien, gember en chilipoeder toe en laat een paar minuten meebakken. Voeg dan de koriandersteeltjes toe, samen met de vissaus en limoensap. Voeg water toe tot het ongeveer tot de helft van het vlees komt. Doe de deksel op de pan en zet een uur in de oven. Kijk na 3 kwartier even of de saus genoeg ingekookt is, anders kun je het laatste kwartier de deksel schuin op de pan zetten.
  • Proef of het gerecht goed op smaak is, en voeg anders eventueel nog wat vissaus of limoensap toe. Bestrooi met de fijngehakte korianderblaadjes en serveer met rijst.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...