Dat maakt het wel des te leuker als je een succesnummer hebt. Deze stoofpot was zo’n succesnummer. L. zei letterlijk: “Als je nou eens geen nieuwe gerechten voor je blog hoeft te maken, mag je deze best nog een keer op tafel zetten. Of twee. Of drie.” Zo’n succesnummer wil ik jou natuurlijk niet onthouden, dus hier het recept.
Recept van BBC Good Food
Ingrediënten:
- 2 laurierblaadjes
- 100 ml slagroom
- 2 wortels, in dikke plakken (winterpeen kan ook)
- 1,5 kilo kipstukken of 1 kippenpoot p.p.
- 500 ml kippenbouillon
- 300 gram aardappels, geschild en gehalveerd
- 2 el olijfolie
- 4 el bloem
- 1 ui, grof gesnipperd
- 12 grote champignons, in kwarten
- 2 el tomatenpuree
- 3 el witte wijnazijn
- 70 gram spekblokjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bak de kipstukken in een grote braadpan met deksel in de olie goudbruin. Ze hoeven niet gaar te worden. Haal ze uit de pan. Doe de spekblokjes in dezelfde pan en bak een paar minuten tot ze knapperig worden. Voeg de uien en wortels toe en laat 5 minuten zachtjes meebakken. Roer de bloem en tomatenpuree er door en laat nog een minuut bakken. Voeg dan de azijn toe en roer goed door.
- Giet de bouillon in de pan en roer goed door. Voeg dan ook de laurier, slagroom en zout en peper toe. Doe de stukken kip weer in de pan, samen met de aardappels. Roer even goed om zodat de aardappels in de saus liggen. Leg het deksel op de pan en zet in de oven. Verwijder na 40 minuten in de oven het deksel en roer de champignons door het mengsel. Zet de pan weer, onafgedekt, in de oven en bak nog zo’n 15-20 minuten. Bestrooi eventueel met wat verse kruiden voor het serveren.