Witlof op deze manier heeft nog steeds dat zoutige dat gegratineerde gerechten zo lekker vindt, maar het is smeuïger en romiger. Daarbij geeft de bacon toch een andere smaak dan ham. Ik vind het in ieder geval een goed geslaagde variatie.
Ingrediënten:
- 4 stronken witlof
- 4 el boter
- 4 el bloem
- 250 ml koude melk
- 150 gram kaas die goed smelt (bijvoorbeeld Gruyère)
- 100 gram bacon
- 1 el mosterd
- ¼ tl nootmuskaat
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de witlof in de lengte en snijd de bittere kern er uit. Kook de witlof in een pan met water gaar (8-10 minuten). Giet af en laat goed droog stomen. Bak ondertussen in een koekenpan de bacon krokant en snijd deze in kleine stukjes.
- Smelt de boter in een steelpan. Roer hier de bloem bij en bak deze roux een paar minuten goed door. Roer dan in kleine hoeveelheden de melk door de roux tot alle melk is opgenomen en je een dik, sausachtig mengsel hebt. Roer hier de kaas, bacon, nootmuskaat en mosterd doorheen.
- Leg de witlof in een ovenschaal en schenk hier het kaasmengsel overheen. Verdeel gelijkmatig en zet 15 minuten in de oven. Maak eventueel af onder de grill voor een extra krokante bovenkant.