Deze tarte tatin past prima bij de eendenborst. Zoet en kruidig, maar niet overheersend. Bovendien, in tegenstelling tot de rest van het gerecht, niet moeilijk om te maken en ook goed van tevoren te bereiden. Zelf maakte ik de uienlaag de dag ervoor al af en deed deze in de bakvorm. Op de dag zelf hoefde ik alleen nog het bladerdeeg er op te leggen en het geheel in de oven te zetten. Eitje!
Ingrediƫnten:
- 600 gram rode uien
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels roomboter
- 4 eetlepels balsamicoazijn
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- ½ eetlepel oregano
- Bladerdeeg op een rol (hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van je bakvorm)
Bereiding:
- Snijd de uien in partjes of dikke ringen. Doe olijfolie en roomboter in een pan en laat de boter op laag vuur smelten. Doe hier de rode uien bij en laat dit op zo laag mogelijk vuur zo’n 30-45 minuten karameliseren. Je hoeft er niet bij te blijven maar roer zo af en toe even om ervoor te zorgen dat de uien niet aanbranden.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Roer de azijn en suiker door de uien en laat nog 2 minuutjes meebakken zodat ook dit karameliseert. Doe het uienmengsel in een dichte taartpan van ongeveer 24 cm doorsnee. Snijd een plak bladerdeeg uit ter grootte van je taartpan en leg dit bovenop de uien. Stop de randjes een beetje in. Bak in 25-30 minuten goudbruin.
- Laat de taart 5 minuten in de vorm zitten en draai hem dan om op een bord. Snijd in punten en serveer.