Dit is weer een fijn toetje voor een feestje, want je kan de meringues, de hazelnotenpraline en de chocoladesaus de dag van tevoren maken. Het enige dat je dan nog moet doen voor het serveren is de slagroom kloppen en de hazelnotenpraline er doorheen roeren.
Voor 5 personen
Ingrediƫnten:
Voor de meringues
- 6 eiwitten
- 1 ½ theelepel citroensap
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 150 gram poedersuiker
- 75 gram geroosterde hazelnoten
- 150 gram suiker
- 150 gram geroosterde hazelnoten
- 225 ml slagroom
- 75 ml water
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram cacaopoeder
- 50 gram pure chocolade, grof gehakt
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 120 graden. Hak de 75 gram hazelnoten fijn in een keukenmachine.
- Klop de eiwitten met het citroensap schuimig. Voeg in delen de suikers toe terwijl je blijft kloppen tot je stijve pieken hebt. Roer hier de gehakte hazelnoten doorheen. Maak op de bakplaat 15 platte schijfjes van de eiwitten, allemaal van ongeveer 7 cm doorsnee. Laat de meringues anderhalf tot twee uur bakken en laat ze afkoelen in de oven.
- Doe voor de hazelnootpralineroom de suiker in een steelpan met dikke bodem. Leg een stuk bakpapier op een hittebestendige oppervlakte. Laat de suiker karameliseren. Het moet net iets donkerder van kleur dan honing zijn. Roer hier snel de hazelnoten doorheen en stort dit uit op het bakpapier. Laat volledig afkoelen.
- Voor de chocoladesaus meng je water, basterdsuiker en cacaopoeder in een steelpan. Laat dit warm worden en doe hier de chocolade bij. Roer tot de chocolade gesmolten is en laat afkoelen. Als je het toetje van tevoren bereidt kan het handig zijn om de saus nog even een minuutje op te warmen voor het serveren.
- Hak de gekarameliseerde hazelnoten fijn in de keukenmachine of met een mes. Klop de slagroom en roer hier de hazelnoten doorheen. Maak een stapel van onderop een meringue, een laagje room, een meringue, een laagje room en nog een meringue bovenop. Maak af met de chocoladesaus.