18 november 2013

Tarte tatin

Ik was in de veronderstelling dat ik al lang een recept voor een klassieke tarte tatin op mijn blog had staan. Niet dus. Dat kwam mooi uit, want L. had nog nooit een tarte tatin gegeten. Reden te meer om er een te maken.

Voor onze housewarming kregen we het boek Rudolph Kookt van Rudolph van Veen en daar staat een fantastisch tarte tatin recept in. Gemaakt met vers, zelfgemaakt deeg. Mocht je dat nou teveel gedoe vinden, dan kan je ook bladerdeeg gebruiken. Maar eerlijk is eerlijk, het deeg maakt deze taart nou juist zo fantastisch. 



Ingrediƫnten:
Voor het deeg
  • 225 gram bloem
  • 75 gram suiker
  • ½ tl zout
  • 150 gram koude roomboter
  • 2 el ijskoud water
Voor de vulling
  • 100 gram suiker
  • 50 gram roomboter
  • 750 gram zoetzure appels (elstar bijvoorbeeld)

Bereiding:
  • Doe bloem, suiker, zout, water en de roomboter in blokjes in een kom. Kneed dit met koele handen tot een soepel, glad deeg. Je kan dit eventueel ook in de keukenmachine doen. Verpak het deeg en folie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis en snijd de appels in kwarten. 
  • Laat in een ovenvaste pan de suiker en de boter karameliseren. Roer niet in de pan maar draai de pan zo af en toe voorzichtig. Als het licht goudbruin is, doe je de appels in de karamel en leg ze zo gelijkmatig mogelijk neer. 
  • Rol het deeg uit en leg dit op de appels. Zorg dat er ook deeg tussen de appels en de buitenrand van de pan zit, zodat je taart straks een randje heeft. Bak de taart in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat een paar minuten afkoelen.
  • Leg een bord bovenop de pan. Draai het geheel in een vloeiende beweging om, zodat de taart met de appelkant naar boven komt te liggen. Zowel koud en lauwwarm erg lekker.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...