11 maart 2012

Tomaten-linzensoep met krokante spekjes en koriander

Hoewel de lente zich inmiddels aardig laat zien, was het op de dag dat ik deze soep maakte een regenachtige, grauwe rotdag. Geen dag voor sla dus, hoewel ik dat eigenlijk met mezelf afgesproken had na het chocolate raisin oatmeal cookie incident. Ik verving de voorgenomen sla door deze heerlijke, warme soep.

Het recept heeft weinig om het lijf maar is wel een goede vervanging voor de standaard tomaten- of groentesoep. Bovendien kun je uitgebreid op dit recept variƫren. Bijvoorbeeld door chorizo te gebruiken in plaats van uitgebakken spekjes en door kikkererwten te gebruiken in plaats van linzen. Overigens gebruikte ik voor dit recept een liter zelfgemaakte kruidenbouillon waar al veel smaak aan zat. Vandaar het gebrek aan verder gebruik van kruiden. Uiteraard kun je er in doen wat je zelf lekker vindt. Probeer eens tijm of oregano.



Voor 4 personen
Ingrediƫnten:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 blik (400 gram) linzen, uitgelekt en afgespoeld
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 liter bouillon (kruiden, groenten of kip)
  • 125 gram spekblokjes (biologisch)
  • 15 gram fijngehakte koriander
  • Peper naar smaak

Bereiding:
  • Fruit in een soeppan de ui ongeveer 5 minuten aan in de olijfolie. Voeg hier de knoflook aan toe en laat een minuutje meebakken. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, linzen en bouillon toe. Voeg eventueel peper toe. Geen zout, want de spekjes zijn al zout genoeg. Laat dit een minuut of 10 pruttelen.
  • Bak ondertussen op laag vuur in een koekepan de spekblokjes tot ze krokant zijn.
  • Doe de soep in kommen en verdeel de spekblokjes en koriander over de kommen. Serveer met geroosterd brood.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...