19 maart 2012

Krokante kip teriyaki met witte bonenpuree

R. heeft een hekel aan peulvruchten. Ik ben er gek op. Dat blijft een lastig iets, dus zie ik het als uitdaging om recepten met bonen te bedenken die bij ons allebei in de smaak vallen. Dit recept is daar een mooi voorbeeld van. Het is geïnspireerd op een bonenpuree van Nigella en een heerlijke vervanger voor aardappelpuree.

De kip teriyaki werkte prima bij de bonenpuree. H et lijkt misschien een wat vreemde combinatie maar de zachte smaak van de bonen gecombineerd met de uitgesproken smaken van de teriyakisaus was echt een goede match.



Voor 2 personen
Ingrediënten:
  • 400 gram witte bonen
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 3-4 eetlepels goede olijfolie
  • Flinke handvol fijngehakte peterselie
  • 2 kippenpoten
  • 1 eetlepel boter en 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper
  • 100 ml mirin
  • 100 ml rijstazijn
  • 100 ml sojasaus
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker

Bereiding:
  • Kruid de kippenpoten aan beide kanten met zout en peper. Bak deze in de boter en olijfolie op middellaag vuur, zonder deksel op de pan, tot deze van buiten krokant en goudbruin en van binnen gaar is. Dit duurt zo’n 45 minuten, afhankelijk van de grootte van je kippenpoten.
  • Doe de mirin, rijstazijn, sojasaus en basterdsuiker samen in een steelpan. Verhit op gemiddeld vuur zodat de suiker oplost. Laat de saus aan de kook komen en laat inkoken tot de gewenste dikte.
  • Fruit de ui glazig in 1 eetlepel van de olijfolie. Giet ondertussen de witte bonen af en spoel deze goed om in een vergiet. Doe de knoflook en witte bonen bij de uien. Voeg ook de rest van de olijfolie toe. Prak de bonen. Dit kan met een houten lepel, een vork of gewoon een aardappelstamper. Ga door tot de puree de gewenste textuur heeft. Roer hier vlak voor serveren de peterselie doorheen.
  • Leg de bonenpuree en de kippenpoten op het bord en serveer hier de teriyakisaus overheen of naast.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...