Hoewel ik alleen pasta met een mornaysaus wel heel saai vind, vind ik het principe van een romige pasta uit de oven met een krokante laag bovenop wel een heel goed idee. Een recept op BBC Good Food van deze pasta met tonijn, bood voldoende inspiratie om zelf te variëren.
Het resultaat is een romige pastaschotel die het fantastisch doet met een frisse salade ernaast. Comfortfood op zijn best. En net iets meer groenten dan de Amerikaanse variant.
Voor 4-6 personen, aangepast van BBC Good Food
Ingrediënten:
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 courgette
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels tijm
- 500 gram penne/rigatoni
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 750 ml koude melk
- 250 gram pittige kaas (bijvoorbeeld cheddar)
- 2 blikjes tonijn, uitgelekt
- 1 maiskolf, gekookt
- 100 gram diepvrieserwtjes
- 3 eetlepels panko/paneermeel
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snipper ui en knoflook, en snijd de courgette in blokjes. Fruit de ui in de olijfolie en voeg hier na 5 minuten de courgette, knoflook en tijm aan toe. Bak tot goudbruin. Zet aan de kant.
- Kook de pasta 2 minuten korter dan op de verpakking aangegeven. Giet af en zet aan de kant.
- Smelt de boter in een pan en doe hier de bloem bij om een roux te maken. Roer door en bak 1-2 minuten om de bloem te garen. Voeg in kleine beetjes de koude melk toe, waarbij je de melk met een garde door de roux mengt en je pas nieuwe melk toevoegt als de vorige toevoeging volledig is opgenomen. Ga zo door tot de melk op is. Laat de saus goed warm worden en voeg 2/3 van de geraspte kaas toe.
- Haal de mais van de kolf af en meng de korrels samen met de tonijn en de erwtjes door de saus. Roer ook de courgette, ui en knoflook hier doorheen. Roer de saus door de pasta tot alle pasta bedekt is met een laag saus. Doe de pasta in een ovenschaal.
- Meng de achtergehouden geraspte kaas met de panko. Verdeel dit over de ovenschotel. Zet de schotel 20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en krokant is. Serveer met een salade.