Of je maakt er natuurlijk een soort turbojam mee om te verwerken in deze bosbessen traybake. Dat is met name een goed idee met de diepvriesvariant van deze blauwe juweeltjes. Die overigens het hele jaar door te verkrijgen zijn, wat ik erg prettig vind. De verse zijn het lekkerst maar deze diepvriesbessen doen het ook goed.
Dit recept lijkt trouwens moeilijker en langer dan het is. Laat je dus niet afschrikken door de lap tekst. Trouwens, zelfs als het wel heel veel tijd zou kosten, is deze traybake het waard.
Recept aangepast van BBC
Ingrediënten:
Voor de jam
- 200 gram bosbessen
- Sap en schil van een limoen
- 50 gram suiker
- 2 eetlepels maïzena
- 110 gram bloem
- 80 gram koude boter
- 30 gram suiker
- 220 gram bloem
- ¾ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel kaneel
- 50 gram amandelpoeder
- 200 gram suiker
- 80 gram gesmolten boter
- 2 eieren
- 40 gram yoghurt verdund met 2 eetlepels water
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm van 20x26 (lasagneschaal) met bakpapier en vet deze in.
- Doe bosbessen met limoensap en –schil in een pan. Voeg hier 40 ml water aan toe en laat dit 2-3 minuten zachtjes koken. Meng suiker met maizena en roer dit door het fruit. Laat nog 2-3 minuten doorkoken tot je een jamachtig mengsel hebt. Laat afkoelen.
- Doe voor de crumble bloem, boter en suiker in een keukenmachine en pulseer tot je de textuur van vochtig zand hebt. Als je geen keukenmachine hebt, wrijf dan de boter met de bloem en suiker samen tot je die textuur bereikt.
- Meng voor de cake bloem, bakpoeder, kaneel, amandelpoeder en suiker door elkaar. Meng in een andere kom de gesmolten boter met de eieren en de yoghurt. Meng de natte ingrediënten door de droge en meng dit met een spatel tot een dik maar glad beslag.
- Doe twee derde van het beslag in de ovenschaal en spreid dit uit tot een egale laag. Verdeel hier de jam over. Laat kleine schepjes van het overgebleven beslag op de jam vallen, zodat je een soort ‘kraterlandschap’ krijgt waar de bessen nog tussendoor zichtbaar zijn. Bestrooi de hele cake vervolgens met het crumble mengsel.
- Bak de cake 45-50 minuten tot de crumble mooi goudbruin is. Laat 10 minuten afkoelen in de bakvorm en verplaats daarna naar een koelrekje. Zowel warm als koud overheerlijk.