18 december 2011

Koekjeskerstboom

Niet heel lang geleden zag ik online hoe je van verschillende formaten koekjes in stervorm een hele leuke kerstboom kan maken. Waar ik het heb gelezen weet ik niet meer, maar het concept liet me niet meer los. Waardoor het dus gebeurde dat ik gisteravond ineens nog naar de supermarkt rende voor boter om deze koekjes te maken.


Dit recept is niet moeilijk. Het deeg bestaat maar uit een paar ingrediënten en de koekjes hebben slechts een paar minuten nodig om te bakken. Wel is het heel belangrijk dat je stervormige koekjesuitstekers hebt in minstens 5 verschillende maten.



Het deeg dat ik hiervoor heb gebruikt is een shortbread deeg. Dit zijn hele krokante koekjes die niet heel erg zoet zijn. Daarom kun je deze koekjes bijvoorbeeld nog prima glazuren met een lekker zoete (en eventueel groen gekleurde) royal icing.



Uiteraard kun je dit recept met elk soort koekjesdeeg maken. Een chocolate chip kerstboom? Stuur maar deze kant op!



Ingrediënten:
  • 225 gram boter op kamertemperatuur
  • 60 gram poedersuiker (maak hier iets meer van als je de koekjes wat zoeter wilt hebben)
  • 1,5 theelepel vanille extract
  • mespuntje zout
  • 260 gram bloem

Bereiding:
  • Klop de boter los in een kom. Voeg hier vervolgens de poedersuiker aan toe en meng met een electrische mixer of met een garde.
  • Voeg vanille extract en zout toe en meng nogmaals.
  • Voeg tot slot de bloem toe. Meng dit in eerste instantie met een houten lepel tot je een samenhangend mengsel hebt. Kneed daarna nog even door met je handen, maar stop zodra alle bloem is opgenomen.
  • Maak een schijf van het deeg en verpak in huishoudfolie. Leg deze schijf een halfuur tot een uur in de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal de schijf uit de koelkast en rol deze uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik.
  • Steek je koekjes uit. Zorg ervoor dat je van elk formaat 2 koekjes uitsteekt. Of 3 als je bang bent dat je er een paar ‘breekt.’(lees: opeet)
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten in de oven tot de randjes licht goudbruin zijn. Als het kan, bak dan de kleinere en grotere koekjes apart. De kleinere koekjes hebben vaak maar 8 minuten nodig en de grootste soms wel 12 minuten.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen 


Dan nu het samenstellen van de boom. Begin met de twee grootste koekjes. Ik plakte deze op elkaar met een glazuur van 2 eetlepels poedersuiker en een paar druppels water. Doe hier een beetje van tussen de twee koekjes, en leg ze zo op elkaar dat de punten niet boven elkaar liggen. Vervolgens neem je een koekje van een maat kleiner en die plak je op de eerste twee koekjes. De punten van dit derde koekje liggen in lijn met het eerste koekje. Zo bouw je de kerstboom op. Voor een extra winters effect strooi je er poedersuiker overheen als sneeuw.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...