Toch geef ik ook met bladerdeeg, zoals bijna altijd, de voorkeur aan de zelfgemaakte variant. Want wees eerlijk, een bladerdeeg dat bestaat uit niets meer dan bloem, boter, zout en water is toch een stuk lekkerder en gezonder dan een variant met allerlei E-nummers en andere hulpstoffen.
Zelf bladerdeeg maken is absoluut niet moeilijk, het kost alleen even tijd. Gelukkig kan je veel bladerdeeg in één keer maken en het dan invriezen. En het is echt heel erg lekker.
Recept voor 400 gram uit Tarte Tatin van Ginette Mathiot
Ingrediënten:
- 200 gram bloem
- 1 mespuntje zout
- 100 ml ijskoud water
- 100 gram zachte boter, in stukjes
Bereiding:
- Meng bloem, zout en een groot deel van het water in een kom tot een glad, soepel deeg. Als het nodig is om de rest van het water toe te voegen, dan kan dat. Rol vervolgens het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een vierkant van 1,5 cm dik.
- Leg de boter in het midden van het deeg en vouw de vier hoeken van het deeg naar het midden zodat de boter bedekt is. Leg 10 minuten in de koelkast. Rol het deeg dan uit tot een rechthoek van 5 mm dikte.
- Keer het deeg een kwartslag en rol opnieuw uit. Vouw de korte kanten naar elkaar toe zodat ze in het midden overlappen en er een smalle rechthoek van drie lagen onstaat. Leg 15 minuten in de koelkast. Herhaal dit uitrollen en opvouwen minimaal 6 keer en leg tussendoor steeds 15 minuten in de koelkast. Vaker mag, hoe meer ‘lagen’, hoe luchtiger je bladerdeeg wordt.
- Na de laatste keer rollen en vouwen is je deeg klaar voor gebruik of om ingevroren te worden.