28 mei 2014

Marokkaanse pastilla

Pastilla, ook wel bastilla of bisteeya, is een Marokkaanse hartige taart die tegenwoordig meestal met kip bereid wordt. Vaak is deze licht zoetig door het gebruik van kaneel. De pastilla is krokant door het dunne deeg dat gebruikt wordt.

Deze variant is wellicht een wat meer Nederlandse versie ervan, naar recept van Allerhande. Mijn moeder maakte dit toen we bij haar gingen eten en het was verrassend lekker dus deze moest een eervolle vermelding krijgen. Dit recept is overigens redelijk bewerkelijk maar hij is het waard. 



Uit Allerhande 8-2000
Ingrediƫnten:
  • 1 pak filodeeg
  • 300 ml kippenbouillon
  • 125 g boter
  • 1 ui
  • 3 takjes koriander
  • 6 sprietjes bieslook
  • 500 g kipfilet
  • 1 eetlepel fijngehakte knoflook
  • 1 envelopje saffraandraadjes
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • zout
  • zwarte peper
  • 90 gram amandelschaafsel
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 6 eieren M
Bereiding:
  • Filodeeg ontdooien volgens gebruiksaanwijzing. Breng bouillon aan de kook. Boter (in steelpan of magnetron) smelten. Ui pellen en raspen. Kruiden fijnhakken. Kipfilets in stukjes snijden. In pan kipstukjes met geraspte ui, knoflook, kruiden, saffraan, 1 theelepel kaneelpoeder, gemberpoeder, zout, peper en helft van gesmolten boter door elkaar scheppen. Bouillon toevoegen. Aan de kook brengen en kip in ca. 10 minuten zachtjes gaar sudderen. 
  • In droge koekenpan amandelen goudbruin roosteren. Laten afkoelen en in keukenmachine fijnmalen. Poedersuiker en rest van kaneelpoeder erdoor mengen. Vorm bestrijken met gesmolten boter. 3 Vellen filodeeg erin leggen en elk vel bestrijken met boter. Hierop weer 3 vellen deeg leggen en bestrijken met boter. 1/3 Deel van amandelmengsel over bodem strooien. 
  • Met schuimspaan stukjes kip uit stoofvocht nemen, laten uitlekken en op bord scheppen. Stoofvocht op hoog vuur in ca. 5 minuten tot helft inkoken. Citroensap erdoor roeren. In kom eieren loskloppen en al kloppend aan stoofvocht toevoegen. Blijven roeren tot eieren stollen en soort roerei ontstaat. Helft van eimengsel in deegbodem scheppen. Hierover stukjes kip en rest van ei verdelen. Overlappende velletjes deeg over vulling vouwen. Rest van velletjes deeg erop leggen en bestrijken met boter. Rest van amandelmengsel erover strooien en met mes ruitpatroon erin maken.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4. In oven pastei ca. 25 minuten bakken. Laten afkoelen tot lauwwarm, voorzichtig uit vorm halen en op schaal serveren.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...