12 september 2012

Pittige Marokkaanse wortelsalade van Ottolenghi

Voor mijn verjaardag kreeg ik van Maartje en haar man het kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi. R. noemt hem trouwens steeds Jottem, en dat vind ik stiekem wel grappig. Hoe dan ook, één van de eerste recepten uit dit boek is de pittige Marokkaanse wortelsalade. Het was liefde op het eerste gezicht. Dit gerecht moest zo snel mogelijk op tafel. En wat ben ik blij dat ik die keuze heb gemaakt.

Dit gerecht is perfect in balans. Ik was bang, gezien de verschillende sterke specerijen, dat dit recept te sterk naar één kruid zou smaken. Aangezien ik niet gek ben op kruidnagel, was dat met name hetgene waar ik me zorgen om maakte. Maar mijn zorgen bleken onterecht. Deze wortelsalade is een feestje in je mond. Iedereen die zegt dat hij/zij niet van groenten houdt, moet echt eens deze salade maken. Wedden dat je er dan anders over denkt?



Voor 4 personen
Ingrediënten:
  • 1 kg wortelen
  • 75 ml olijfolie, plus wat extra
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 middelgrote groene chilipepers, fijngehakt
  • 1 bosui, fijngehakt
  • 1/8 tl kruidnagelpoeder
  • ¼ tl gemberpoeder
  • ½ tl gemalen korianderzaad
  • ¾ tl kaneel
  • 1 tl mild paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el fijngehakte ingemaakte citroenschil
  • 40 gram fijngesneden koriander, plus extra om te garneren
  • 175 ml koude Griekse yoghurt
  • zout

Bereiding:
  • Schrap de wortelen en snijd ze, afhankelijk van de grootte, in ronde of halve ronde plakjes van 1 cm dik. Doe ze in een pan en overgiet met gezouten water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes koken tot ze beetgaar zijn. Giet ze af in een zeef en laat ze uitlekken.
  • Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui 12 minuten op halfhoog vuur tot hij gaar en lichtbruin is. Doe de gare wortel erbij gevolgd door de overige ingrediënten behalve de verse koriander en yoghurt. Neem de pan van het vuur. Breng de salade goed op smaak met zout, roer en laat hem afkoelen.
  • Roer vlak voor het opdienen de koriander door de salade. Proef en voeg naar smaak nog wat zout toe. Dien de wortelen op in eenpersoonskommen met een dot yoghurt, een beetje olie en extra koriander.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...