Jeetje, post nummer 300 alweer. Wat vliegt de tijd!
Hoe dan ook, flensjes met ricottavulling. Of, voor de lezer die Italiaans spreekt, bocconcini alla fiorentina.
Dit recept leek me van tevoren niet uitzonderlijk lekker. Eigenlijk ging ik er een beetje vanuit dat dit recept het vooral moest hebben van de presentatie: mooie gevulde rolletjes op het bord. Maar, zoals wel vaker, zat ik er naast. Deze gevulde flensjes zijn heel erg lekker. Romig, met een zachte smaak maar toch erg bijzonder.
Deze rolletjes hebben wij als voorgerecht gegeten, maar ik kan me ook goed voorstellen dat ze het prima zouden doen als borrelhapje.
Uit: Italiaans fijnproeven
Ingrediënten:
- 4 flinterdunne flensjes, bereid volgens jouw eigen favoriete recept
- 50 gram spinazie, gewassen en ontdaan van de steeltjes
- 350 gram ricotta
- 75 gram verse geraspte Parmezaanse kaas
- 1 ei, losgeroerd
- 2 eidooiers
- 25 gram zachte boter
- mespuntje nootmuskaat
Bereiding:
- Bak 4 flensjes en laat ze afkoelen.
- Zet de spinazie op met aanhangend vocht. Breng de spinazie, onder regelmatig roeren, aan de kook. Laat de spinazie niet langer dan 3-4 minuten koken. Laat de spinazie uitlekken en afkoelen. Knijp dan zo veel mogelijk van het vocht er uit en hak het zo fijn mogelijk.
- Plaats een zeef boven een kom en wrijf de ricotta hier doorheen. Voeg spinazie, Parmezaanse kaas, ei, eidooiers, boter, zout, peper en nootmuskaat toe. Roer er doorheen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de flensjes plat neer. Verdeel het ricottamengsel erover en rol de flensjes op. Leg ze naast elkaar in een schaal en laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Beboter een ovenschaal en snijd elk flensje in 4-6 gelijke stukken van zo’n 3 cm breed. Zet de stukken rechtop zo dicht mogelijk tegen elkaar aan in de beboterde schaal.
- Bak de gevulde flensjes ongeveer 16 minuten, tot de vulling een licht goudbruine kleur heeft gekregen. Let er wel op dat de randen van de flensjes niet verbranden.