25 september 2012

Homemade vanillesaus

Warme appeltaart wordt doorgaans geserveerd met óf (vanille-)ijs óf slagroom. Nu ben ik geen gigantische ijsliefhebber -behalve als het echt superkwaliteit is- en slagroom vind ik soms wat saai. Ik wilde dus eens iets anders. Deze saus bijvoorbeeld.

Deze vanillesaus is net een wat dunnere vanillevla, maar dan beter. Niet te zoet, delicaat en met heel veel pure, heerlijke vanillesmaak. Door de kleine spikkeltjes van de vanille is het ook nog eens een lust voor het oog. En hoewel dit een saus is, heb ik de helft als vanillevla opgegeten. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad.



Ingrediënten:
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 1 tl maïzena
  • 2 eieren
  • 50 g suiker

Bereiding:
  • Schenk de melk en de slagroom in een pan met een dikke bodem. Snijd een vanillestokje in de lengte open en schraap met een scherp mesje het vanillemerg eruit. Breng het melkmengsel met vanillemerg en -stokje aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur doorkoken.
  • Los in een kommetje de maïzena op in enkele druppels water. Scheid de eidooiers van de eiwitten (het eiwit wordt verder niet gebruikt).
  • Klop in een grote kom de eidooiers met de maïzena en de suiker schuimig, totdat het mengsel bleek en romig wordt.
  • Schenk al roerend een scheut van de hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door en schenk het eiermengsel vervolgens in de pan met de hete melk. 4. Schenk al roerend een scheut van de hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door en schenk het eiermengsel vervolgens in de pan met de hete melk.
  • Verwarm de saus al roerend met een houten lepel tot de saus gebonden wordt. De saus blijft dan hangen aan de achterkant van de lepel en een met je vinger erin getrokken streep blijft zichtbaar.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...