4 april 2014

Zoete geglazuurde mandarijnenbroodjes

Kaneelbroodjes zijn een grote favoriet hier in huis. De zachte, luchtige broodjes en het romige glazuur doen ons iedere keer weer watertanden. Maar ik ben ook een grote fan van citrusvruchten in zoetigheid. Citroentaartjes, gekonfijte sinaasappel of key lime pie; ik vind het heerlijk. Een citrusvariant van dit broodje kon daarom ook niet uitblijven.

Het deeg is een recept van Levine en dat heb ik als basis gebruikt voor deze broodjes. Nog steeds luchtig en heerlijk geglazuurd dus, maar dan met een frisse, zomerse twist. 



Ingrediënten:
Voor het deeg:
  • 550 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 240 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 125 gram zachte ongezouten boter
  • 2 grote eieren, losgeklopt
Voor de vulling:
  • 60 gram ongezouten boter, gesmolten
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • Rasp van 4 mandarijnen
Voor het glazuur:
  • 30 gram ongezouten boter, gesmolten
  • 125 gram poedersuiker
  • Sap van 1-2 mandarijnen 
Bereiding:
  • Doe tarwebloem, gist, suiker en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de eieren en de melk toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak ± 4 minuten en voeg dan de boter in twee gedeelten toe. Nu ontstaat er een smurrie in de kom, gewoon door blijven kneden dan ontstaat er na ± 10 minuten een soepel deeg.
  • Maak een bal van het deeg en doe het over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in 45 - 60 minuten in volume verdubbelen. 
  • Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Laat ± 15 minuten afgedekt liggen en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 55 x 30 cm. 
  • Verdeel de gesmolten boter met een kwastje over het deeg. Meng de basterdsuiker met de mandarijnrasp en verdeel dit gelijkmatig over de deeglap. 
  • Rol het deeg vanaf een lange kant op. Druk de naad aan de onderkant goed dicht. Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd met een scherp (gekarteld) mes of met een deegsteker in 14 gelijke stukken. Verdeel de deegrolletjes met de snijkant naar boven ± 1,5 cm uit elkaar over de bakblikken. Bestrijk de rolletjes met gesmolten boter.
  • Laat afgedekt in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC. Bak de broodjes in 20-25 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de broodjes op een rooster ± 10 minuten afkoelen. Maak intussen het glazuur door poedersuiker met de gesmolten roomboter door te roeren. Het zal eruitzien alsof het schift. Dit geeft niks. Voeg hier vervolgens het sap van de mandarijn(en) aan toe. Roer tot een glad glazuur. Als het te dik is, voeg dan nog een paar druppels sap toe. Giet het glazuur over de broodjes.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...