10 februari 2014

Valentijnstaartje met moscatocrème

Liefde gaat door de maag, zeggen ze toch? Dat is zeker zo met dit taartje. Is het niet de prachtige roze kleur die je naar dit taartje trekt, dan is het wel de luchtigheid van die heerlijke moscatomousse. Deze mousse is origineel, friszoet en een echte nieuwe smaakervaring. Je proeft de wijn op een heerlijke, subtiele manier terug. De kans dat je jouw Valentijn hiermee weet te verrassen, is groot.

Ik gebruikte voor dit recept de rosé moscato van Jacob’s Creek. Deze moscato is zachtzoet en heeft tonen van rood zomerfruit. Een ideale smaak voor dit toetje dus.

De mousse is van zichzelf overigens niet echt roze. Ik voegde daarom een beetje bietensap toe zodat het die echte roze Valentijnskleur zou hebben. En nee, daar proef je verder niets van. 



Ingrediënten
Voor de bodem
  • 260 g bloem
  • zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 120 g witte basterdsuiker
  • 160 g boter
  • ½ ei
Voor de mousse
  • 7 blaadjes gelatine
  • 4 eidooiers
  • 160 g suiker
  • 375 ml rosé moscato 
  • Sap van 1 mandarijn
  • 2 eetlepels bietensap
  • 250 ml room
  • Optioneel: 50 gram pure chocolade
Bereiding:
  • Meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een glad deeg. Dit kan met de hand of in de keukenmachine of staande mixer. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens een halfuur rusten in de koelkast. 
  • Vet een hartjesspringvorm in en rol het deeg uit tot een plak. Verdeel het deeg in de bakvorm. Bak deze in een voorverwarmde oven van 175 graden in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen.
  • Week de gelatine in koud water. Roer de eidooiers los met de suiker. Meng de moscato door de eidooiers en schenk in een pan. Voeg mandarijnensap en bietensap toe. Gaar het mengsel op laag vuur tot yoghurt dikte (80 ºC). Voeg de gelatine toe en laat het mengsel afkoelen tot lichaamstemperatuur. Klop de slagroom tot yoghurt dikte en spatel door het afgekoelde moscatomengsel. Verdeel de mousse over de bodem. Laat opstijven in de koelkast. 
  • Smelt de pure chocolade. Doe dit in een spuitzak en teken hiermee een ontwerp op een stuk stevig plastic folie. Laat uitharden en versier de taart ermee. 
Dit recept werd mede mogelijk gemaakt door Jacob’s Creek wijnen.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...