10 mei 2012

De perfecte sugar cookies

Sugar cookies zijn de koekjes die je vaak gebruikt voor het glazuren. Je weet wel, van die prachtige koekjes in allerlei vormen en met de meest fantastische kleuren. Ik vind het nadeel van deze koekjes dat ze zelf vaak vrij vlak van smaak zijn. Logisch ook, want het glazuur dat er overheen gaat is meestal zoet genoeg. Toch vind ik het jammer dat de koekjes zonder glazuur eigenlijk niks voorstellen.

Daarnaast is suikerkoekjesdeeg vaak een bewerkelijk deeg. Het moet in de koelkast voor het gebruikt kan worden en moet uitgerold om mooie vormpjes uit te steken. Daar had ik allemaal geen zin in. Ik wilde gewoon een simpel, zoet koekje zonder poespas. Uiteindelijk kwam ik uit op dit recept. Het is precies wat ik zocht. Zoet, knapperig, bros, simpel en in een paar minuten klaar. Het deeg hoeft niet eens te rusten in de koelkast. De sleutel tot dit recept is héle zachte boter. De textuur van mayonaise, om precies te zijn. Pas dan worden je koekjes fantastisch. Zet de boter desnoods even in de magnetron.



Voor 24 kleine koekjes of 12 wat grotere
Ingrediënten:
  • 170 gram bloem
  • ½ tl baking soda (zuiveringszout)
  • ¼ tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 115 gram boter, heel zacht
  • 150 gram suiker
  • ½ ei
  • 1 tl vanille extract
  • Extra suiker

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Meng bloem, baking soda, bakpoeder en zout door elkaar. Klop in een aparte kom de boter met de suiker romig en bleek. Voeg het ei en de vanille toe en meng nogmaals. Voeg tot slot de droge ingrediënten toe tot je een glad deeg hebt. Verdeel het deeg in 12/24 balletjes. Rol alle bolletjes met de bovenkant door de suiker. Leg ze dan, met een paar centimeter ruimte tussen de balletjes, op de bakplaat.
  • Bak ze 8-10 minuten als je 24 balletjes hebt. Voor 12 balletjes heb je ongeveer 13-15 minuten nodig. De koekjes zullen uitlopen tot een prachtig rond, knapperig koekje met mooie barstjes in de bovenkant.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...