Geroosterde aubergine met salsa verde dus. Overigens heb ik dit gerecht inmiddels een tiental keren gemaakt en het wordt nog steeds geroosterde dinges met een groen drekje genoemd. Ik ben bang dat we daar niet meer van af komen.
Dit gerecht is een prima bijgerecht en erg geschikt voor vegetariërs. Speel vooral met de verhoudingen van de kruiden in de salsa verde, want de ene keer smaken je kruiden nu eenmaal sterker dan de andere. De hoeveelheden die ik hier aangeef zijn dus vooral een richtlijn, geen exacte wetenschap.
Voor 2 personen:
- 1 grote aubergine
- Zout
- 30 gram peterselie (steeltjes en al)
- 20 gram koriander
- 15 gram munt
- sap van een halve citroen
- 1 teentje knoflook
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Handvol pijnboompitten
Bereiding:
- Snijd de aubergine in dunne plakken. Zelf doe ik dit in de lengte van de aubergine. Leg de plakken in een enkele laag op keukenpapier en bestrooi met een klein beetje zout. Je zult zien dat de aubergines gaan ‘zweten’. Dep na 10 minuten de druppeltjes vocht van de aubergine af, draai de plakken om en doe hetzelfde aan de andere kant. Het kan zijn dat de plakken wat verkleuren maar hier zie je na het grillen niets meer van.
- Voeg in de keukenmachine de peterselie, koriander, munt, citroensap en knoflook samen en laat de keukenmachine draaien tot je een fijngehakt mengsel hebt. Voeg hier vervolgens zoveel olijfolie aan toe dat het de textuur van een stevige pesto krijgt. Voeg zout en peper naar smaak toe, en proef of je alle kruiden goed proeft. Voeg eventueel nog meer van de kruiden, citroen of knoflook toe.
- Smeer de plakken aubergine aan twee kanten in met een dun laagje olijfolie. Bak de plakken vervolgens in de grillpan tot ze gaar zijn en een mooie grillstreep hebben. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de pijnboompitten tot ze goudbruin zijn.
- Leg de aubergine in een schaal en verdeel de salsa verde er overheen. Maak af met de geroosterde pijnboompitten.