De bereidingswijze van tajinegerechten verschilt per land. Zo worden in Marokko vooral stoofschotels in de tajine bereid, met name met lamsvlees of kip. In Tunesië wordt in de tajine een gerecht bereid dat nog het meest weg heeft van een gevulde omelet. Dat de tajine een veelzijdig stuk kookgerei is, is wel duidelijk.
Heb je nu geen tajine in huis? Dit recept is ook prima in een andere pan te bereiden. Wij maken vaak meer van dit gerecht dan in onze tajine past, dus gebruiken we gewoon een grote, gietijzeren braadpan. Vaak serveren we het gerecht wel in de tajine, maar ook dat hoeft niet. Gewoon in een diep bord met wat lekker, krokant brood erbij is ook prima.
voor 4 personen
Ingrediënten:
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 kippenpoten of grote drumsticks
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, grof gehakt
- 1 winterpeen, in grove stukken
- 8 middelgrote aardappels, in grove stukken
- 350 gram spruitjes, schoongemaakt
- 1 blikje tomatenpuree
- Water
- Zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels ras-el-hanout
- Fruit de ui en knoflook een minuutje op hoog vuur aan. Bestrooi de kippenpoten met de ras-el-hanout en bak deze in de pan tot ze goudbruin van kleur zijn. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze een minuutje mee om te ontzuren. Doe de winterpeen, aardappels en spruitjes in de pan. Kruid met zout en peper. Giet hier vervolgens net genoeg water bij dat alles onder water staat. Doe de deksel op de pan en laat 45-60 minuten op laag vuur pruttelen. Kijk zo af en toe of het niet te droog wordt.
- Roer het gerecht nog een keer door en kijk of de saus de goede dikte heeft. Is deze nog te dun? Zet het vuur hoger en laat wat inkoken. Eventueel binden met maïzena. Serveer met krokant brood.