30 oktober 2013

Zelf pasta maken

Als housewarmingcadeau kregen wij een pastamachine. Gelukkig hadden we na de housewarming nog een week vakantie, want we leken wel een pastafabriek. Verschillende pastarecepten werden getest en geproefd. Het eerste deeg dat we maakten was te droog. Het tweede te plakkerig. Het derde was precies goed. Misschien niet traditioneel, maar wel onze absolute favoriet.

Normaal maak je pasta simpelweg met 100 gram bloem (bij voorkeur type 00, maar gewone kan ook prima) en 1 ei. Of een veelvoud daarvan. Eventueel een beetje water erbij als het te droog is, en kneden tot een glad deeg. In mijn recept gaat echter een beetje olijfolie. Ik vind het deeg dat je daarvan krijgt namelijk net even wat soepeler, makkelijker om mee te werken en stiekem ook lekkerder. Voel je dus vrij om je eigen recept te ontdekken, maar dit is de mijne. Voor 1 persoon
Ingrediƫnten
  • 100 gram bloem + beetje extra
  • 1 ei
  • 1 tl olijfolie
  • Snufje zout
  • Optioneel: beetje water (ongeveer 1/8 tl)

Bereiding:
  • Doe bloem in een kom en doe hier het zout, de eieren en olijfolie bij. Kneed met de hand tot een soepel deeg. Voeg eventueel wat water toe als het deeg nog te stijf is. Stort het deeg op een werkblad en kneed het in wat extra bloem in ongeveer 5 minuten goed door. Voeg bloem toe tot je deeg niet meer plakt maar nog wel soepel is. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat een halfuurtje rusten. Het kneden kan je trouwens ook in een keukenmachine doen. 
  • Rol de pasta in de pastamachine een paar keer op de grootste stand, waarbij je de plak steeds dubbelvouwt en een kwartslag draait. Bebloem het deeg zo af en toe als het nog te plakkerig is. 
  • Rol dan de pasta in elke stand een keer, waarbij je de pasta steeds een beetje dunner maakt. Als de pasta dun genoeg is, kan je er de pasta van jouw voorkeur van maken. Snijd in plakken voor lasagnevellen of canneloni, steek er rondjes uit om tortellini mee te maken of draai het deeg door het opzetstuk voor spaghetti of tagliatelle. Serveer met een saus naar keuze. 
  • Je kan de pasta ook invriezen. Bebloem de pasta dan goed en laat ze, als het sliertjes zijn, in nestjes even drogen voor je ze invriest.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...