Deze bolletjes waren eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. En het idee van zelfgemaakte witte bolletjes had toch wel wat. Zeker dik belegd met zelfgemaakte chocoladeboter, waren deze broodjes een ware traktatie.
Recept van Uit de keuken van Levine
Voor 12-14 broodjes
Ingrediënten:
- 340 gram melk
- 50 gram ongezouten roomboter
- 2 eetlepels/30 ml vloeibare honing
- 550 gram tarwebloem
- 7 gram droge gist
- 11 gram zout
Bereiding:
- Breng de melk in een steelpannetje of in de magnetron tot net tegen de kook aan. Doe de melk samen met de boter en honing in een kom. Roer tot de boter is gesmolten. Voeg 250 gram tarwebloem toe en mix goed door elkaar. Laat het mengsel wat afkoelen. Het mag niet warmer zijn dan 40 °C als de gist erbij gaat.
- Doe de droge gist erbij en mix goed door elkaar. Laat 15 minuten onafgedekt staan. Voeg de rest van de bloem en het zout toe. Kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets aan de bodem kleven.
- Deeg overdoen in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Afgedekt in ± 60 minuten tot dubbel volume laten rijzen.
- Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Verdeel het met een deegsteker in 12 - 14 gelijke stukjes en maak er bolletjes van. Laat ze afgedekt ± 10 minuten liggen en bol ze dan nog een keer goed op. Leg ze een paar centimeter uit elkaar op een met bakpapier of bakmatje beklede bakplaat. (Ik verdeel de broodjes over 2 bakplaten en bak ze achter elkaar).
- Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.
- Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 190 ºC. Bak de broodjes in ± 14 minuten gaar en bruin. Laat op een rooster afkoelen.