11 maart 2013

Sushiworkshop met Kikkoman in Okura Amsterdam

Vroeger, toen sushi nog niet zo populair was in Nederland, gingen mijn moeder en tante heel af en toe samen sushi eten in het Yamazato, het sushirestaurant in het Okura. Het was echt bedoeld als traktatie voor zichzelf, dus voor mij was sushi eten in het Okura best iets bijzonders. Zeker omdat ik nooit mee mocht. 



Maar een paar weken terug zat er ineens een uitnodiging in mijn mailbox. Van Kikkoman. Voor een sushiworkshop. In het Okura. Zoals je zult begrijpen, heb ik gelijk ja gezegd. 



Misschien zegt de naam Kikkoman je niet direct iets, maar de karakteristieke flesjes doen vast een belletje rinkelen. Deze natuurlijk geproduceerde sojasaus is een heerlijke smaakmaker in allerlei gerechten, en een perfecte partner bij sushi. Omdat de sojasaus geproduceerd is zonder kunstmatige processen of smaakstoffen, heeft de sojasaus een complexe smaak waarin zoet, zuur, zout, bitter en umami, de vijfde smaak, vertegenwoordigd zijn. Dit maakt het de perfecte ‘all purpose seasoning’ zoals ze het zelf noemen. De Marketing Director vertelde zelfs dat je de sojasaus ook in plaats van een snufje zout in zoete baksels kunt gebruiken. Een interessante tip die ik zeer binnenkort eens ga uitproberen. 

In opperste concentratie de instructies van de kok aan het volgen.

Na de informatie over hoe Kikkoman de sojasaus produceert, was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Tijdens de sushiworkshop leerden we verschillende soorten sushi maken. Wat hier vooral opviel was het vakmanschap van de sushichef. Zo kon hij ‘uit de losse pols’ bolletjes rijst van 10 en 15 gram afwegen. Niet gek trouwens, want de opleiding tot sushichef duurt zeven jaar. Hij heeft dus genoeg oefening gehad. Mijn sushi was lang niet zo mooi als die van de chef, maar dankzij een paar handige tips zijn ze nog best redelijk gelukt. 



Ook het eten van sushi blijkt een kunst. De Japanners eten sushi namelijk gewoon met hun handen, al mag het ook met stokjes, en ze dopen de sushi met de viskant in de sojasaus. De sojasaus is namelijk niet bedoeld voor de rijst. Daarnaast gaat er geen wasabi in de sojasaus, dat zit al in de sushi. 



De lunch werd afgesloten met groene thee-ijs en een kopje groene thee. Een heerlijke combinatie en een heerlijke afsluiter van een fantastische dag.

Met dank aan Rutger Geerling voor de foto's

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...