29 december 2014

Luikse balletjes

Soms heb je van die dagen dat je weer eens écht iets anders wilt eten, maar eigenlijk niet zo goed weet wat. Op één van deze dagen kwam ik het recept voor Luikse balletjes tegen bij Nombelina. Ik besloot meteen dat dit recept die avond op tafel zou komen, inclusief de bijbehorende frietjes en salade.

Dit gerecht is een groot succes. De nootmuskaat in de balletjes combineert goed met de enigszins zoete saus en de jeneverbessen geven het geheel een extra bijzondere smaak. Bovendien zit het geheel best snel in elkaar. En heb je nou geen zin om patat te bakken? Deze balletjes lijken me ook heerlijk met aardappelpuree.



Ingrediënten:
Voor de balletjes
  • 500 gr half om half gehakt
  • 1 ei
  • 2-3 eetlepels paneermeel
  • Handje peterselie, fijngehakt
  • Nootmuskaat
  • Peper/zout
  • 1 sjalot of ¼ ui, fijngehakt
  • Roomboter om te bakken
Voor de saus
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 3-4 el natuurazijn
  • 2 el appelstroop
  • 1 el bruine suiker
  • 6 jeneverbessen
  • 2 laurierbladeren
  • ¼ tl tijm
  • ¼ tl oregano
  • 240 ml water
  • Roomboter om te bakken
Bereiding:
  • Bak de sjalot of ui in wat boter tot deze glazig en een beetje goudbruin is. Meng dit samen met het ei, paneermeel, peterselie, nootmuskaat en peper en zout door de balletjes en kneed tot een egaal mengsel. Rol hier balletjes van ter grootte van een golfbal. Bak de balletjes in een stevige braadpan in wat boter rondom goudbruin. Ze hoeven niet gaar te zijn. Haal de balletjes uit de pan en zet aan de kant. 
  • Doe een beetje nieuw boter in de pan waarin je de balletjes hebt gebakken, en bak hierin de uien glazig en lichtbruin. Voeg vervolgens het water, de azijn, appelstroop, bruine suiker, jeneverbessen, laurier, tijm en oregano toe. Roer even goed door. Voeg dan de balletjes weer toe en doe een deksel op de pan. Laat een uur zachtjes stoven terwijl je tussendoor af en toe roert.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...