Dit gerecht is een groot succes. De nootmuskaat in de balletjes combineert goed met de enigszins zoete saus en de jeneverbessen geven het geheel een extra bijzondere smaak. Bovendien zit het geheel best snel in elkaar. En heb je nou geen zin om patat te bakken? Deze balletjes lijken me ook heerlijk met aardappelpuree.
Ingrediënten:
Voor de balletjes
- 500 gr half om half gehakt
- 1 ei
- 2-3 eetlepels paneermeel
- Handje peterselie, fijngehakt
- Nootmuskaat
- Peper/zout
- 1 sjalot of ¼ ui, fijngehakt
- Roomboter om te bakken
- 2 uien, grof gesnipperd
- 3-4 el natuurazijn
- 2 el appelstroop
- 1 el bruine suiker
- 6 jeneverbessen
- 2 laurierbladeren
- ¼ tl tijm
- ¼ tl oregano
- 240 ml water
- Roomboter om te bakken
- Bak de sjalot of ui in wat boter tot deze glazig en een beetje goudbruin is. Meng dit samen met het ei, paneermeel, peterselie, nootmuskaat en peper en zout door de balletjes en kneed tot een egaal mengsel. Rol hier balletjes van ter grootte van een golfbal. Bak de balletjes in een stevige braadpan in wat boter rondom goudbruin. Ze hoeven niet gaar te zijn. Haal de balletjes uit de pan en zet aan de kant.
- Doe een beetje nieuw boter in de pan waarin je de balletjes hebt gebakken, en bak hierin de uien glazig en lichtbruin. Voeg vervolgens het water, de azijn, appelstroop, bruine suiker, jeneverbessen, laurier, tijm en oregano toe. Roer even goed door. Voeg dan de balletjes weer toe en doe een deksel op de pan. Laat een uur zachtjes stoven terwijl je tussendoor af en toe roert.