11 december 2014

Feestdagentip: een kaasplankje samenstellen

AdvertisementAdvertorial - Een kaasplankje is een heerlijke afsluiter van een diner. Bijvoorbeeld voor de mensen die niet zo van zoet houden of als extra gang, vóór het dessert.

In restaurants zien we vaak een kaasplankje op de kaart staan, maar thuis zetten we er volgens mij niet snel een op tafel. Vandaag geef ik je echter alle ins en outs voor een kaasplankje, dus dit jaar moet het lukken!Welke kazen kies je?
Een kaasplankje bestaat altijd uit drie of meer kazen. Het plankje moet daarbij goed in balans zijn. Dat betekent dat je kazen verschillend zijn in sterkte. Je begint het plankje dan ook met een lichte, milde kaas en bouwt langzaam op naar kaasjes die sterker zijn van smaak. Op die volgorde eet je de kaasjes ook. Je eindigt dus met de meest pittige kaas.

Je kan bijvoorbeeld beginnen met een zachte brie of zelfs een roomkaas zoals Boursin. Als je kiest voor de variant Sjalot & Bieslook heb je een kaasje zonder knoflook. Deze is dus lekker zacht en heel geschikt als eerste kaasje.

Als tweede kaasje kan je bijvoorbeeld kiezen voor een kaasje met een rode korst, zoals Port salut. Als derde kaasje heb ik graag een blauwaderkaas zoals roquefort.

Natuurlijk kun je net zo veel kazen op de plank doen als je wilt. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Leerdammer kaas. Ook een lekkere geitenkaas doet het goed op een kaasplankje.

Wat serveer je er bij?
Je serveert er altijd iets bij zoals crackers, vijgen, druiven, dadels of een chutney. Iets zoets om te combineren met het zoutige van de kazen is altijd een goed idee. In veel supermarkten liggen er bij de verse kazen ook producten zoals vijgenbrood. Die zijn ideaal voor bij een kaasplankje. Je snijdt er een paar plakjes van af, en klaar ben je. Qua drank kan je kiezen voor een goed glas wijn of zelfs een lekker glaasje port.

Extra tips
Ga uit van ongeveer 100 gram kaas per persoon, als het voor een dessert is. Zorg er daarnaast voor dat je de kaasjes ruim van tevoren uit de koelkast haalt. Je proeft de kaas het beste als deze op kamertemperatuur is. Als je de kaas in plakjes wilt snijden, doe dit dan vlak voor je de kaas serveert. Anders droogt deze uit.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...