1 januari 2014

Homemade wit melkbrood

Gelukkig Nieuwjaar!

Om het nieuwe jaar maar gelijk goed te beginnen, moet ik iets opbiechten: het voelt haast verkeerd om dit brood op mijn blog te zetten. Ik heb niks met het ontstaan van dit brood te maken gehad. Zelfs de foto is het resultaat van L. zijn harde werk. Het enige dat ik met dit brood heb gedaan is een dikke plak ervan opeten. In bad. Met Nutella. Omdat L. die kwam brengen. Ik heb een heel zwaar leven.

Toch is dit brood zo lekker dat het een misdaad zou zijn om het recept niet met je te delen. Dit brood is namelijk alles dat je van een witbrood verwacht. Luchtig, zacht van smaak en de perfecte begeleider van een heerlijk beleg. 



Recept van Uit de keuken van Levine
Ingrediënten:
  • 580 gram tarwebloem
  • 5 gram droge gist
  • 10 gram suiker
  • 35 gram ongezouten roomboter
  • 375 gram halfvolle melk
  • 11 gram zout
  • roomboter om te bestrijken
  • broodvorm van 30 cm, ingevet
Bereiding:
  • Verwarm de melk tot lauwwarm. Doe de bloem, gist en suiker in de kom. Voeg de boter en de melk toe. Kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is. 
  • 1e rijs: Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt in 60 - 90 minuten tot dubbel volume rijzen. Ik doe dit altijd in mijn oven met alleen het ovenlampje aan. Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en vorm het tot een bal. Laat afgedekt 20 - 30 minuten liggen.
  • Vorm het brood: Druk het deeg pla tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Weer plat drukken (tot breedte van het bakblik).Rol dan het deeg vanaf de bovenkant stevig op en druk de naad dicht. Leg het met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.
  • Dek het deeg af met ingevet folie en laat het in 60 - 90 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het veert langzaam terug.
  • Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC. Bak het brood 15 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak in nog 20 – 25 minuten gaar en bruin (totale baktijd 35 – 40 minuten). Leg er als de bovenkant te donker wordt een stukje aluminiumfolie over. Stort het brood direct op een rooster, bestrijk met wat zachte boter. Laat volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...