24 januari 2014

Beurre noisette-Nutella chocolate chip cookies met zeezout

Of, zoals Rudolph ze noemde, hazelnootpastakoeken. Ik vind mijn titel leuker. Zo onbescheiden ben ik ook wel weer.

Gebruinde boter. Nutella. Chocolate chips. Zeezout. Er zijn van die recepten waarvan je bijna zeker weet dat ze voor jou zijn gemaakt. Dit recept bijvoorbeeld. Zelfs L. riep, toen hij dit recept zag: “Ja, deze ga jij maken. Dit is helemaal jouw recept.” Hij had gelijk. De koeken zijn fantastisch. Gecompliceerde, verrassende smaken en toch helemaal kloppend.

Die onbescheidenheid van hierboven is trouwens niet helemaal terecht, want ik maakte een flinke misser met het bakken van deze koeken. Ik besloot namelijk het originele recept te halveren. En dat deed ik keurig met alle ingrediënten, behalve het bakpoeder. Dat betekende dat de koeken iets meer uitliepen dan de bedoeling was. Gelukkig was er niks aan de hand en waren deze koeken nog steeds een waar feestje in je mond, ze waren alleen wat groot. Hieronder gewoon het hele recept, zonder halveringen of iets dergelijks. Je kan onderstaand recept dus met een gerust hart gebruiken.



Voor 24 koeken, van Rudolph’s bakery
Ingrediënten:
  • 1 middelgrote pot hazelnootpasta
  • 300 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 mespuntje zout
  • 240 g boter
  • 1 vanillestokje
  • 1 eidooier
  • 1 ei
  • 275 g lichtbruine basterdsuiker
  • 260 gram pure chocolade, in stukken gehakt
Bereiding:
  • Vries de pot hazelnootpasta circa 1 uur in. Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Smelt voor de beurre noisette de boter tot hij lichtbruin wordt en naar nootjes begint te ruiken en laat afkoelen. 
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de eidooier, ei, vanillemerg en de licht bruine basterdsuiker. Voeg de beurre noisette toe en meng beetje bij beetje de bloem erdoor. Kneed tot een deeg en meng de stukken chocola erdoor. Laat het deeg in een kom afgedekt met plasticfolie circa 2 uur rusten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rol het deeg tot 2 pillen. Verdeel elke pil in 12 gelijke stukken zodat je in totaal 24 stukjes hebt. Rol de deegstukjes tot bolletjes. Druk er met je duim een deukje in. Vul met de hazelnootpasta en vouw dicht. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en verdeel de deegbolletjes erover. Bestrooi met het zeezout. Bak de koekjes in circa 12 minuten goudbruin en gaar.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...