8 januari 2014

Gepofte knoflooksoep

L. lijkt een soort genetisch defect te hebben waardoor hij immuun is voor knoflook. Als we een knoflooksaus hebben gegeten waar ieder normaal mens stijl van achterover slaat, zijn bij hem alle geurtjes al binnen twee uur verdwenen. En pas als er meer dan 4 tenen in een recept gaat, zegt meneer dat hij “ergens op de achtergrond wel knoflook proeft.” Hij is gek.

Omdat ik dat wist, maakte ik deze soep met vier bollen knoflook. Bollen ja, niet tenen. Zijn reactie? “Ja, hier proef ik wel wat duidelijker de knoflook in.” Eindelijk.

Deze soep is romig en een beetje zoet door de gepofte knoflook. Voel je vrij om een bolletje, of twee, minder te gebruiken. 



Aangepast van Allerhande 13-2009, voor 4-6 personen
Ingrediƫnten:
  • 4 bollen knoflook
  • 30 g boter
  • 3 uien, gesnipperd
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 eetlepel bloem
  • 375 ml slagroom
  • 1 ½ liter kippenbouillon

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de bovenkant van de knoflookbol af en leg deze op een stuk aluminiumfolie. Sprenkel hier de olijfolie overheen en maal er wat zwarte peper boven. Draai de folie stevig dicht en laat de knoflook zo’n 45 minuten poffen in de oven. Neem de knoflook uit de oven en laat afkoelen. 
  • Verhit intussen de boter in een soeppan en fruit de uien met de laurierblaadjes 10 min. op laag vuur. Als de knoflook enigszins afgekoeld is, kan je het ‘vruchtvlees’ er uit halen. Ik doe dit het liefst door alle tenen los te halen en elk teentje afzonderlijk uit te knijpen. Voeg dit vruchtvlees met de bloem toe aan de ui. Fruit 1 min. mee en voeg de room en bouillon toe. Draai het vuur laag en laat alles 30 min. zacht koken met de deksel schuin op de pan. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met de staafmixer. Zeef de soep en breng op smaak met peper en zout.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...