3 juli 2013

Chocolade-eclairs

In Heel Holland Bakt kregen de deelnemers onlangs de opdracht om een traditionele aardbeiensoes te maken. Nu ben ik niet echt gek op traditionele soezen, maar het deed me wel weer eens realiseren dat ik nog nooit een soesjesdeeg, of choux deeg, had gemaakt. Dus besloot ik dat het nu wel eens tijd werd. Maar dan voor eclairs.

Soezendeeg maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, je moet er alleen op letten dat er niet teveel water verdampt als je de boter in het water smelt. Als je verder snel werkt en je spierballen goed weet te gebruiken, komt het allemaal in orde. En het eindresultaat is de moeite meer dan waard. 



Ingrediënten:
Voor het soesjesdeeg
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gram boter
  • zout
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
Voor de vulling
  • 250 ml melk
  • 75 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 1 el bloem
  • 1 tl vanille extract
  • 100 ml slagroom, geklopt
Voor de chocoladelaag
  • 100 gram chocolade, gesmolten
  • 1 tl zonnebloemolie
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Breng in een steelpan melk, water, zout en boter aan de kook. Neem de pan zodra de boter gesmolten is van het fornuis en voeg de gezeefde bloem in één keer toe! Roer door elkaar. Plaats de pan terug op het fornuis en laat het mengsel in enkele minuten garen. Blijf hierbij constant roeren. Als het mengsel een laagje achter begint te laten op de bodem van de pan, is het klaar.
  • Neem de pan van het fornuis en roer de eieren één voor één door het mengsel. Roer tot een glanzend geheel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hierop ongeveer 10 mooie repen van zo’n 1,5 cm breed en 8 cm lang. Bak ze in ongeveer 30 minuten gaar.
  • Breng voor de vulling de melk met de vanille en de helft van de suiker aan de kook. Klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker tot het mengsel bleek van kleur is. Klop hier dan de bloem doorheen. Giet de warme melk beetje voor beetje door de eieren waarbij je ondertussen goed klopt. Als alle melk er in zit, giet je het hele mengsel weer terug in de pan. Laat het op laag vuur onder constant roeren zo’n 3 minuten koken tot het dik is. Haal het mengsel van het vuur, spreid het uit op een bord, dek af met plasticfolie en laat afkoelen in de koelkast. Roer, als het helemaal afgekoeld is, de geklopte room er doorheen. 
  • Snijd de soezen in de lengte doormidden. Vul ze met een spuitzak met de vulling. Smelt intussen de chocolade met de zonnebloemolie. Dip hier de gevulde eclairs in. Laat ze een uurtje opstijven in de koelkast. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...