8 mei 2013

Citroen-ricottataart

Voor het etentje waar ik deze Indonesische filodeegpakketjes maakte, had vriendin Maartje beloofd dat ze het toetje zou verzorgen. De eerste poging mislukte, omdat haar kat had besloten om in het deeg te gaan staan en er eens flink van te snoepen. Gelukkig wist ze bij de tweede poging haar kat uit de buurt te houden, en verscheen er tijdens het etentje deze taart op tafel.

Deze taart vind ik een beetje de volwassen versie van een standaard citroenkwarktaart. Iets minder zoet, met hele plakken ingelegde citroen en met een vulling op basis van ricotta. Ik vond hem in ieder geval heerlijk. 



Recept aangepast van hoogvliet.com
Ingrediënten:
  • 150 gram bloem + bloem om te bestuiven
  • 140 gram suiker
  • 100 gram boter in kleine stukjes
  • 1 eidooier
  • 2 citroenen
  • 400 gram ricotta
  • 100 milliliter crème fraîche
  • 100 gram witte bastardsuiker
  • 3 eieren
  • sap en rasp van 2 citroenen

Bereiding:
  • Kneed met koele hand snel een deeg van de bloem en de rest van de deegingrediënten en voeg een snuf zout toe. Bestrooi de taartvorm licht met wat bloem. Druk het deeg gelijkmatig in de vorm en snijd de randjes netjes bij. Laat het deeg afgedekt opstijven in de koelkast. 
  • Verwarm de suiker met 150 ml water tot de suiker is opgelost en laat zachtjes inkoken tot een siroop. Boen de citroenen goed schoon en snijd ze in plakken van 1/2 cm. Leg ze in de siroop en laat ze op lage stand 30 minuten zachtjes koken. Neem de plakjes citroen uit de siroop als de schil iets doorschijnend is en leg ze op een stuk bakpapier om af te koelen. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en bak de bodem 20 minuten voor. Neem de bodem uit de oven en laat op een rooster afkoelen. Klop ondertussen de ricotta los met de crème fraîche, basterdsuiker, eieren, citroenrasp en citroensap. Giet de vulling in de deegbodem en schud zodat er geen luchtbellen ontstaan. Strijk de bovenkant glad. 
  • Bak de taart op dezelfde temperatuur in circa 45 minuten gaar in de oven. Laat de taart afkoelen en bekleed hem dan met de plakjes citroen. Laat de taart eventueel afgedekt helemaal koud worden in de koelkast.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...