20 mei 2013

Boeuf bourgignon

Als je L. vraagt wat zijn favoriete eten is, dan zegt hij met een twinkeling in zijn ogen: draadjesvlees. Nu wilde ik hem eens verrassen met de Franse variant hiervan, de boeuf bourgignon. Toevallig had hij net een fijn flesje rode wijn van een klant gekregen, dus dat kon hier mooi voor gebruikt worden.

Deze boeuf bourgignon is misschien niet echt lekker lente-achtig eten, maar op een druilerige zondagmiddag is het heerlijk om een grote pan vol met dit gerecht een paar uur op je gasfornuis te hebben sudderen. L. was in ieder geval fan. Al geloof ik niet dat de ouderwetse draadjesvlees hiermee van de troon is gestoten. 



Ingrediƫnten:
  • 900 g riblappen (of runderlappen)
  • 25 g boter
  • 250 gram magere spekreepjes
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 1/2 fles volle rode wijn 
  • 1 winterpeen, in kleine blokjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 400 ml runderbouillon
  • 1 potje zilveruitjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 5 takjes tijm
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geplet
  • 350 gram champignons schoongeveegd

Bereiding:
  • Runderlappen in dobbelstenen snijden. In grote braadpan boter smelten en spekjes krokant bakken. Spekjes met schuimspaan uit pan nemen en in bakvet blokjes rundvlees rondom bruinbakken.
  • Vlees uit pan nemen en in zelfde bakvet ui en winterpeen zachtjes bakken. Bloem erover strooien en even meebakken. Wijn en fond toevoegen en aan de kook brengen. Zilveruitjes in vergiet afspoelen met water. Vleesblokjes en spekjes in pan terugdoen. Zilveruitjes erdoor scheppen.
  • Laurier, takjes rozemarijn en tijm met knoflook in pan doen en chilipepertjes erboven verkruimelen. Pan op zeer laag vuur zetten. Deksel erop leggen en nog minstens 2 1/2 uur laten sudderen. Laatste halfuur champignons meestoven. Af en toe omscheppen.
  • Serveer met brood of friet.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...