Ik besloot dat we makkelijk moesten beginnen en koos voor een recept van Allerhande. Ik weet dat daar de traditionele recepten soms wat vereenvoudigd worden, maar het eindresultaat was echt heerlijk. Kruidig, mooie laagjes en heerlijk luchtig. Wat mij betreft een groot succes! Bovendien is het helemaal geen moeilijk recept, het vraagt alleen geduld. Maar dat is in mijn ervaring altijd zo met de Indonesische keuken.
Aangepast van Allerhande
Ingrediënten:
- 250 g boter
- 260 g basterdsuiker wit
- 12 eieren
- 150 g bloem
- 2 el cacaopoeder
- 1 tl vanille extract
- ½ el koek- en speculaaskruiden
Bereiding:
- Klop in een kom de boter en de suiker met een handmixer in ca. 10 min. romig. Splits de eieren. Klop één voor één de eierdooiers door het botermengsel. Spatel de bloem erdoor. Klop in een andere kom de helft van de eiwitten stijf (de andere eiwitten worden niet gebruikt). Spatel de eiwitten luchtig door het beslag. Doe de helft van het van beslag in een andere kom en meng de cacaopoeder erdoor. Roer de vanille en de koekkruiden door de andere helft van het beslag.
- Verwarm de grill voor. Vet de springvorm in. Schep 2-3 el koekbeslag in de vorm en strijk uit over de bodem met de bolle kant van een lepel tot een flinterdun laagje van ca. 3 mm dik. Schuif de vorm ca. 15 cm onder de grill en laat het beslag in ca. 1 minuut en 45 seconden stollen. Schep 2-3 el chocoladebeslag erop en strijk het uit tot een flinterdun laagje van ca. 3 mm. Schuif de vorm weer onder grill en laat het laagje in 1 ½ min. stollen.
- Bouw de koek op dezelfde manier op met afwisselend ca. 7-8 laagjes koekbeslag en 7-8 laagjes chocoladebeslag, eindig met chocoladebeslag. Schakel de grill uit, laat de cake nog ca. 10 min. in een open oven staan. Laat de koek in de vorm afkoelen.