Deze taart doet denken aan het koekje. De geur van de cacao in combinatie met de rasp van de sinaasappels brengt gelijk weer herinneringen boven aan die middagen met mijn moeder op de bank. Maar ook als je geen warme herinneringen hebt aan de combinatie chocolade en sinaasappel, raad ik je aan om deze taart te maken. Hij is sowieso heerlijk en wellicht maak je wel je eigen prachtige herinneringen bij deze taart.
Recept een klein beetje aangepast van Allerhande 12-2006
Ingrediënten:
- 2 sinaasappels (schoongeboend)
- 200 g bloem (gezeefd)
- 50 g cacao
- 200 g koude boter (in blokjes)
- 200 g witte basterdsuiker
- 6 eieren
- 1 citroen
Bereiding:
- Rasp de schil van beide sinaasappels fijn. Meng in de keukenmachine de bloem, cacao en de helft van het sinaasappelrasp met 125 g boter, 100 g suiker en 1 ei tot een samenhangend deeg. Verpak het in plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 200 ºC. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Bekleed de ingevette taartvorm ermee. Leg bakpapier over het deeg en leg er een blindbak vulling op. Dit voorkomt dat de bodem gaat rijzen. Bak de taartbodem 25 minuten in de oven. Pas daarna de oventemperatuur aan naar 180 graden.
- Pers 1 sinaasappel en de citroen uit. Snijd de geraspte sinaasappel in zes plakken, halveer die en verwijder schil en pitten. Smelt in een pan de rest van de boter. Klop in de keukenmachine 5 eieren en het citrussap met 100 g suiker, de rest van de sinaasappelrasp en 1 mespunt zout schuimig. Schenk, terwijl de machine draait, de boter erbij. Neem de taartvorm uit de oven, gooi steunvulling en bakpapier weg. Schenk het eimengsel in de taartbodem en verdeel de sinaasappelschijven erover. Bak de taart in 25-30 min. gaar.