Deze heerlijke chocoladetaart is romig, krokant, zacht en zoet. Eigenlijk alles wat je wil in een taart. Voel je trouwens vrij om noten door de crumbletopping te doen. De echte notenliefhebber zal het een fijne toevoeging vinden.
En wat doe je met de eiwitten die je overhoudt? Opties genoeg. Maak een eiwitomelet, bak merengues, een pavlova of macarons. Of vries ze in voor later gebruik. Kan allemaal.
Ingrediënten:
Voor de bodem
- 175 gram zachte boter
- 150 gram suiker
- 6 grote eigelen
- 350 gram bloem
- 200 gram pure chocolade
- 1 tl vanille extract
- 500 ml melk
- 150 gram suiker
- 4 eidooiers
- 2 el bloem
- 75 gram lichte basterdsuiker
- ½ tl vanille extract
- 70 gram zelfrijzend bakmeel
- 45 gram koude boter
- Optioneel: 150 ml slagroom + 2 eetlepels suiker
Bereiding:
- Klop de boter en de suiker luchtig. Klop hier één voor één de eigelen door. Vouw tenslotte de bloem door het mengsel en maak hier een bal deeg van. Omwikkel met plasticfolie en leg minstens 2 uur in de koelkast om te rusten.
- Bereid voor de decoratie vast de crumble voor. Wrijf alle ingrediënten met je handen of met een vork door elkaar tot je een kruimelig geheel hebt. Zet ook dit in de koelkast.
- Maak intussen de banketbakkersroom voor de vulling. Breng de melk met de vanille en de helft van de suiker aan de kook. Klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker tot het mengsel bleek van kleur is. Klop hier dan de bloem doorheen.
- Giet de warme melk beetje voor beetje door de eieren waarbij je ondertussen goed klopt. Als alle melk er in zit, giet je het hele mengsel weer terug in de pan. Laat het op laag vuur onder contact roeren zo’n 3 minuten koken tot het dik is. Haal het mengsel van het vuur, spreid het uit op een bord, dek af met plasticfolie en laat afkoelen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een taartvorm met het deeg. Bekleed dit met een stuk bakpapier met daarin bijvoorbeeld gedroogde bonen of rijst. Bak dit geheel zo’n 15-20 minuten, of tot goudbruin en gaar. Haal uit de oven, verwijder de bonen en laat de bodem afkoelen.
- Verdeel de crumbletopping over een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak dit in zo’n 8 minuten in de oven op dezelfde temperatuur goudbruin en krokant.
- Smelt de chocolade. Smeer de taartbodem in met een hele dunne laag van de chocolade. Laat hard worden. Roer de rest van de chocolade door de banketbakkersroom tot je een glad mengsel hebt. Schep dit mengsel in de taartbodem. Verdeel hierover de crumble. Klop eventueel nog wat slagroom luchtig met suiker en spuit dit op de taart. Laat een aantal uur opstijven voor je de taart aansnijdt.