25 januari 2016

Dahl van rode linzen

Ah, dahl. Kruidig en warm, perfect voor het koude weer dat we vorige week hebben gehad. Maar ook prima als het stralend weer is. Eigenlijk is dit gewoon altijd lekker.

Deze dahl is een heerlijk bijgerecht als je bijvoorbeeld allerlei Indiase gerechten op tafel wilt zetten. Maar ook als je weer eens iets anders wilt doen met peulvruchten, is dit een goede keuze. Supergezond, vullend, helemaal vega en ondanks het wat langere ingrediëntenlijstje helemaal niet moeilijk te maken. I love it!



Recept aangepast van bbc.co.uk/food
Ingrediënten:
  • 250 gram gewassen rode linzen
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 el komijnzaad
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 2 cm gember, in dunne reepjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en heel gelaten
  • 3 tomaten
  • ¾ tl kurkuma
  • ¾ tl garam masala
  • 1 ½ tl korianderpoeder
  • Zout en peper
  • Gehakte koriander

Bereiding:
  • Kook de linzen in zo’n 900 ml water tot ze gaar zijn, dit duurt zo’n 40 minuten. Verwijder eventueel schuim dat op het water komt met een schuimspaan. Voeg extra water toe als het mengsel te droog wordt. Roer de linzen als ze gaar zijn door met een garde, tot ze uit elkaar vallen en een meer vloeibaar mengsel worden. 
  • Verwarm intussen de olie in een pan en bak de komijnzaad hierin zo’n 30 seconden of tot je de komijn goed ruikt. Voeg ui en gember toe en bak tot dit goudbruin is. Doe intussen de knoflook en tomaat in een keukenmachine en pureer dit. Voeg dit mengsel, samen met de kurkuma, garam masala en korianderpoeder toe aan het uimengsel. Beng op smaak met zout en peper. Laat 15 minuutjes pruttelen.
  • Voeg de linzen toe aan de saus en roer goed door. Voeg eventueel wat water toe als het geheel te droog is. De textuur moet soepel zijn, maar niet waterig. Serveer met wat verse gehakte koriander. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...