Deze eilanden van eiwit drijven in een heerlijke vanillesaus, en worden overgoten met een luxueuze gezouten karamelsaus. Geen toetje voor elke dag dus, maar zeker een recept voor als je eens uit wilt pakken.
Voor 4 personen
Ingrediënten:
Voor de vanillesaus
- 250 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 1 tl maïzena
- 2 eieren
- 50 g suiker
- 150 g suiker
- 100 ml slagroom
- Zeezout naar smaak
- 75 g boter
- 2 eiwitten
- 4 eetlepels poedersuiker
- Begin met de saus. Schenk de melk en de slagroom in een pan met een dikke bodem. Snijd een vanillestokje in de lengte open en schraap met een scherp mesje het vanillemerg eruit. Breng het melkmengsel met vanillemerg en -stokje aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur doorkoken.
- Los in een kommetje de maïzena op in enkele druppels water. Scheid de eidooiers van de eiwitten (het eiwit wordt verder niet gebruikt).
- Klop in een grote kom de eidooiers met de maïzena en de suiker schuimig, totdat het mengsel bleek en romig wordt.
- Schenk al roerend een scheut van de hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door en schenk het eiermengsel vervolgens in de pan met de hete melk. 4. Schenk al roerend een scheut van de hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door en schenk het eiermengsel vervolgens in de pan met de hete melk.
- Verwarm de saus al roerend met een houten lepel tot de saus gebonden wordt. De saus blijft dan hangen aan de achterkant van de lepel en een met je vinger erin getrokken streep blijft zichtbaar. Zet de saus afgedekt aan de kant.
- Dan de gezouten karamelsaus. Karamelliseer de suiker en voeg voorzichtig de slagroom toe. Breng op smaak met het zout. Breng aan de kook en roer tot de karamel opgelost is. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Zet aan de kant.
- Breng een pannetje met water tot net niet aan de kook. Klop de eiwitten met het poedersuiker tot stijve pieken. Schep 8 bolletjes van het eiwit in het water. Laat 1 minuut aan beide kanten opwarmen. Doe niet teveel bolletjes tegelijk in de pan want ze zetten nogal uit.
- Giet een laag vanillesaus in een diep bord. Leg hier twee bollen eiwit in. Maak af met de karamelsaus. Serveer meteen.