Deze week krijgen jullie weer een
driegangenmenu van mij, in samenwerking met Cookinglife.nl. En het
thema is herfst! We maken een menu van heerlijke gerechten die passen
bij regenachtige zondagmiddagen, kleurige bladeren op de grond en op
de bank zitten met een dekentje, een kop thee en een goed boek.
Vandaag het hoofdgerecht: coq au vin.
Als ik aan herfst denk, denk ik aan stoofpotten. Een pan die rustig
op je fornuis staat te pruttelen terwijl je huis gevuld wordt met de
lekkerste geuren. Deze stoofpot doet precies dat: je huis vullen met
de heerlijke geur van kip, witte wijn, tijm en ui. Perfect voor een
avond uitgebreid tafelen met familie.
Ik maakte dit gerecht in een
fantastische braadpan, namelijk deze ovale kersenrode braadpan van LeCreuset .
Deze braadpan verdeelt de hitte perfect en blijft goed warm, wat hem
ideaal maakt voor dit soort stoofpotten. Bovendien staat hij prachtig
op een goed gedekte tafel.
Voor 4 personen
Ingrediƫnten:
Ingrediƫnten:
- 1 kilo drumsticks
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 medium uien, grof gesnipperd
- 1 eetlepel bloem
- 1 winterpeen, in blokjes gesneden
- 500 ml witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- ½ tl gedroogde tijm
- 200 gram champignons, in stukken gesneden
- 1 eetlepel citroensap
- Wat fijngehakte peterselie ter decoratie
Bereiding:
- Bak de drumsticks in de braadpan in 2 eetlepels olie rondom goudbruin aan. Ze hoeven nog lang niet gaar te worden. Haal uit de pan en zet aan de kant.
- Bak de ui in dezelfde pan in 1 eetlepel olie tot hij glazig en licht goudbruin begint te worden. Bak in de laatste minuut de eetlepel bloem mee. Voeg dan de wortel, de kip, de witte wijn, de laurierblaadjes en de tijm toe. Doe het deksel op de pan en laat het geheel zo'n 45 minuten pruttelen.
- Bak in een aparte koekenpan in de laatste eetlepel olijfolie de champignons mooi donkerbruin en stevig.
- Verwijder als de kip klaar is de laurierblaadjes uit de pan. Voeg de champignons toe aan de kip, samen met de eetlepel citroensap. Maak af met wat fijngehakte peterselie. Lekker met bijvoorbeeld aardappelpuree of stevig brood.