Vandaag het dessert: appel crumble met Arabische twist. Appels horen bij de herfst. Er iets niets lekkerders dan de geur van kaneel die uit je oven komt terwijl jij ongeduldig wacht op het moment dat je de eerste hap van de warme, zachte appel en die knapperige toplaag kan nemen. Maar de gewone appel crumble, die kennen we nu wel. Daarom maak ik er vandaag één met extra smaak. Kaneel, kruidnagel, sinaasappel en rozenwater geven de appel crumble een extra dimensie aan dit dessert. Een perfecte afsluiter van het heerlijke driegangenmenu dat we deze week hadden.
Ik maakte deze heerlijke crumble in de kersenrode Le Creuset ovenschaal en serveerde de crumble op het bijzondere Alluvio dessertbord van Yong.
Ingrediënten:
- 5 Elstar appels
- 4 eetlepels suiker
- ½ eetlepel maïzena
- 1 theelepel kaneel
- ¼ theelepel kardemompoeder
- Schil van 1 sinaasappel
- 1 tl vanille extract
- 1 theelepel rozenwater
- Voor de crumble:
- 200 gram bloem
- 175 gram suiker
- 4 eetlepels havermout
- 175 gram koude roomboter
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de appels en snijd ze in blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 cm. Meng de suiker met de maizena, kaneel en kardemom. Strooi dit over de appels en roer goed door. Voeg vervolgens de sinaasappelschil, vanille extract en rozenwater toe en roer nogmaals goed door. Schep het mengsel in de ovenschaal en verdeel gelijkmatig.
- Wrijf voor de crumble de ingrediënten tussen je handen tot een kruimelig deeg. Doe dit snel en met koude handen voor het beste resultaat. Strooi de crumble over de appels. Zet het geheel zo'n 35 minuten in de oven, of tot mooi goudbruin.
- Zowel warm als koud erg lekker, vooral met een schepje vanille ijs of wat mascarpone.