Gelukkig zorgde een simpel woord er niet voor dat deze pap niet gemaakt werd, want jeetje wat is dit lekker. Het is dik, romig, supervol van smaak en de pompoenpitten geven het een lekker knapperige touch.
Ik maakte mijn amandelboter voor dit recept zelf, wat erg makkelijk is met een keukenmachine. Heb je daar nou geen zin in, tijd voor of heb je geen keukenmachine, dan kan je ook prima een amandelboter uit een potje gebruiken. Beetje vanille extract er doorheen roeren en klaar ben je.
Voor 4 flinke of 6 wat kleinere porties
Ingrediƫnten:
- 90 gram griesmeel
- 1 liter melk (ik gebruikte rijstmelk)
- 100 gram suiker
- 250 gram amandelen
- 1 tl vanille extract
- Flinke handvol pompoenpitten
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg de amandelen en de pompoenpitten op de bakplaat, maar houd ze uit elkaar. Bak het geheel in zo’n 8-10 minuten knapperig.
- Leg de pompoenpitten aan de kant en doe de amandelen met de vanille in een keukenmachine. Laat draaien. In het begin zul je denken dat je noten alleen maar poeder worden en dat er verder niets gebeurt, maar hou vol. Schraap zo af en toe de zijkanten van je machine schoon en na zo’n 12-14 minuten in de keukenmachine zijn je noten een heerlijke amandelboter geworden. Dit is trouwens veel te veel voor over de pap alleen, maar het is nog zo’n 2-3 weken houdbaar in de koelkast en is, net als pindakaas, bij veel dingen erg lekker.
- Doe de melk in een grote pan, en breng aan de kook. Voeg de suiker en griesmeel toe, en zet het vuur laag. Laat zo’n 10 minuten zachtjes koken, waarbij je regelmatig roert zodat de pap niet aanbrandt.
- Serveer de pap direct of lauwwarm, is allebei lekker. Giet er wat amandelboter over en maak af met de geroosterde pompoenpitten.