18 november 2015

Boekreview: Less is more

Kookboeken van sterrenchefs
In kookboeken van sterrenchefs wordt er doorgaans van veel ingrediënten en bereidingstechnieken gebruik gemaakt voor een recept. Uiteraard is dat precies hetgeen wat een sterrenchef zo goed maakt maar dat is ook hetgeen dat de hobbykok ervan kan weerhouden om met zo’n recept aan de slag te gaan. Niet eens omdat men bang zou zijn het niet te kunnen, maar omdat het teveel tijd kost. Less is more?
Gelukkig is daar Jacob-Jan Boerma. De man heeft drie Michelinsterren verworven en heeft samen met Sacha de Boer inmiddels zijn derde kookboek uitgegeven. Dit kookboek heet Less is more en met goede reden: alle recepten bestaan uit 8 of minder ingrediënten. Met uitzondering van de keukenbasics waarvan Jacob-Jan vindt dat je ze altijd in je keukenkastje moet hebben staan natuurlijk, maar dat lijstje is gelukkig kort en staat voorin het boek duidelijk aangegeven. Hier staan geen gekke of moeilijk te vinden ingrediënten tussen.

Het boek is, net als voorganger Down to earth, opgedeeld in de categorieën Fris, Zilt, Aards, Mals en Zoet. In elk van deze categorieën vind je duidelijk geschreven recepten voor gerechten die er indrukwekkend uitzien maar voor de hobbykok goed uit te voeren zijn. Foto's
Alle recepten zijn voorzien van een prachtige foto. Zo weet je bij elk recept precies wat je einddoel is en hoe het geheel er uit moet gaan zien. Daarnaast zijn er regelmatig extra foto’s in het boek opgenomen van ingrediënten, een gerecht in wording of de chef in opperste concentratie. Bijzonder is dat er naast kleurenfoto’s ook zwart-witfoto’s in het boek staan. Die geven gelijk een hele andere sfeer aan het boek en geven het gevoel alsof je stiekem in de keuken mee staat te kijken. Indrukwekkend
Less is more is een indrukwekkend boek maar op de goede manier. Niet door een overvloed aan bereidingstechnieken en ingrediënten maar door prachtige foto’s van goed na te maken gerechten van een sterrenchef. Tijdens het lezen schoot me regelmatig door het hoofd dat bepaalde gerechten perfect zouden zijn voor een kerstmenu. Fancy, maar niet te moeilijk om te maken. Een ideaal Sinterklaascadeau voor de kookliefhebber dus.Less is more kost € 29,99 en is uitgegeven door Unieboek – het Spectrum.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...