Deze appelkruimeltaart is de meest eenvoudige versie, zonder gebruik te maken van mixen of kant en klaar deeg. Een snelle bodem die te maken is in een keukenmachine of staande mixer maar natuurlijk ook met de hand, een eenvoudige appelvulling zonder noten of rozijnen (al kan je die natuurlijk altijd toevoegen) en een crumbletopping met een klein beetje havermout voor extra crunch. Al met al genoeg lekkers om je op een rustige zondagmiddag tegoed aan te doen. Fijne gevoelens gegarandeerd!
Ingrediënten:
Voor de bodem
- 125 gram suiker
- 1 ei
- Snufje zout
- 250 gram bloem
- 1 ½ tl vanille extract
- 125 gram koude boter, in blokjes
- 2-3 appels, afhankelijk van hoe groot ze zijn
- 1 flinke eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- 1 ½ tl kaneel
- 1 tl maïzena
- 60 gram bloem
- 110 gram boter
- 110 gram suiker
- 50 gram havermout
- Meng voor de bodem de suiker, ei, zout, bloem en vanille door elkaar. Als dit een zanderige textuur heeft, voeg je de boter toe. Kneed dit met je handen tot een soepel deeg. Druk het deeg in een ingevette bakvorm (ik gebruikte er een van 11x35cm) en laat minstens een uur afgedekt rusten in de koelkast.
- Schil intussen de appels en snijd ze in blokjes. Hoe kleiner de blokjes, hoe zachter de vulling. Meng de basterdsuiker, kaneel en maïzena door elkaar en meng dit vervolgens door de appels. Zet aan de kant.
- Maak intussen de crumble door de bloem, boter, suiker en havermout tussen je vingers samen te wrijven tot een kruimelig deeg.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal de bakvorm uit de koelkast en verdeel hier het appelmengsel in. Giet hier ook eventuele sappen die uit de appel getrokken zijn bij. Verdeel hier vervolgens de crumble overheen. Bak de taart in zo’n 30-35 minuten goudbruin en gaar. Warm erg lekker met een schepje ijs, maar hij laat zich makkelijker snijden als hij is afgekoeld.