20 april 2015

Klassieke crème brûlée

Het gebeurt nog wel eens dat L. ineens een bepaald gerecht wil maken. Gewoon, omdat het kan. Daar ben ik altijd erg blij mee, want hij tovert over het algemeen heerlijke gerechten op tafel. Meestal is dat iets zoets en daar doe je me sowieso wel een plezier mee.

Zo ook dit keer. Ineens was het tijd voor crème brûlée. Na een korte trip naar de supermarkt (de slagroom was op), ging hij de keuken in om dit heerlijk klassieke Franse toetje op tafel te zetten. En na wat geduld stond er een heerlijk bakje romige pudding met zwarte spikkels van de vanille en een krokant laagje caramel bovenop. Dat bevestigde maar weer eens dat de klassiekers niet voor niets klassiekers zijn. Er kan weinig op tegen zo’n heerlijk traditioneel toetje.



Uit “Rudolph Kookt”
Voor 4 personen
Ingrediënten:
  • 1 vanillestokje
  • 350 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • 4 eetlepels rietsuiker
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg er uit. Breng de slagroom met het merg en het stokje tot bijna aan de kook. Haal de pan van het vuur en verwijder het stokje. 
  • Klop intussen de dooiers met de suiker dik, lichtgeel en romig. Voeg al roerend de warme slagroom beetje voor beetje toe aan de dooiers. Giet dan het geheel terug in de pan en verwarm op een heel laag vuur tot de crème bindt en je op de achterkant van een lepel met je vinger een streep in de crème kan trekken. Verdeel de crème direct over vier vuurvaste kleine schaaltjes. 
  • Zet de schaaltjes in een braadslede of ovenschaal. Voeg heet water toe tot de schaaltjes tot 2/3 onder water staan. Laat de crème in 25-30 minuten gaar worden. Haal de bakjes uit de oven en laat ze helemaal afkoelen. Zet ze tot gebruik in de koelkast. 
  • Strooi voor het serveren de rietsuiker over de crème. Gebruik een brander of je grill om de suiker te smelten en karamelliseren. Serveer meteen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...