5 juni 2012

100 Foods: Gazpacho

Hmm, gazpacho. Koude soep. Veredelde tomatensap. Zo dacht ik erover. Daarom kon ik hem ook niet gelijk afstrepen van mijn 100 Foods lijstje. Ik heb nou nooit gedacht: “Hè lekker, gazpacho. Dat bestel ik!” Maar aangezien dit gerecht erg makkelijk te maken is en de ingrediënten overal te koop zijn, was het dan ook wel te verwachten dat deze als één van de eerste gerechten op de lijst aan bod zou komen.

En nu heb ik het gemaakt. Dat was leuk om te doen. Alles bij elkaar gooien in de blender en het soep kunnen noemen. Maar of ik fan ben? Nee. Ik vind het nog steeds veredelde tomatensap. Prima hoor, erg lekker ook, maar niet als soep. Als lekker fris drankje op het terras zou ik dit heerlijk vinden. Maar toen ik het met mijn lepel uit de kom schepte, voelde ik me toch een beetje suf.

Gazpacho is dus niet mijn ding. Maar voor de mensen die toch willen weten hoe ik het gemaakt heb, hierbij het recept. En zeg je: “Geen wonder dat je het niet bijzonder vond, je bent dit vergeten of had dat er niet in moeten doen!” dan hoor ik het graag.


Voor 1 liter gazpacho
Ingrediënten:
  • 500 gram rijpe tomaten, in blokjes
  • 50 gram stokbrood of ciabatta, 20 minuten geweekt in koud water
  • ½ rode paprika, in blokjes
  • ½ komkommer, in blokjes
  • 1 teen knoflook,geperst
  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • 1 ½ eetlepel ciderazijn
  • zout en peper
Bereiding:
  • Pureer de tomaten, paprika, komkommer en knoflook in de blender. Knijp de stukken brood uit en voeg deze toe. Pureer mee.
  • Voeg olijfolie, azijn, zout en peper toe. Voeg eventueel meer van eerdergenoemde toe als je dit nodig vindt.
  • Zeef de soep en laat in de koelkast staan tot deze goed koud is. Serveer met wat fijngesneden blokjes komkommer en een paar druppels olijfolie. 

4 juni 2012

Krokant gebakken mediterrane sardines voor Yvonne

“Heb je misschien ook een leuk recept met verse sardines?? Ik doe ze eigenlijk altijd alleen maar op de BBQ :-) wél lekker” Aldus het verzoek van Yvonne. Jazeker, dat heb ik!

Omdat Yvonne al eens zei dat ze niet zo van heel vet eten houdt, twijfelde ik of ik de sardines op deze manier zou bereiden. Maar omdat het vet goed heet is en er geen dikke laag beslag om de vis heen zit, valt het reuze mee met de vettigheid van de vis. Zeker als je ze nog even laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Wat je uiteindelijk eet is heerlijk knapperig en een perfecte combinatie met het groentensaus.

Sardines waren nooit mijn favoriete visje, vooral vanwege het gepiel om het vlees van de graat af te krijgen. Gelukkig zag ik een tijd geleden een makkelijke manier om sardines helemaal schoon te maken zodat je zonder gepiel je sardines op kan eten. Die manier ga ik hier uitleggen. Mocht je dat nu te tijdrovend vinden of wil je gewoon graag je visje op de graat, snijd dan alleen de kop af en verwijder de ingewanden. Daarna kan je het recept gewoon volgen zoals beschreven. Of je koopt ze al schoongemaakt bij de visboer, dat kan ook.


Voor 2 personen
Ingrediënten
  • 6-8 sardines
  • ½ courgette
  • ½ aubergine
  • 150 gram witte champignons
  • 1 teentje knoflook, in dunne plakjes
  • 1 theelepel oregano
  • 200 ml droge, witte wijn
  • 400 gram gezeefde tomaten (passata)
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 150 gram bloem
  • Turks brood/stokbrood

Bereiding:
  • Snijd de courgette, aubergine en champignons in blokjes. Fruit deze in een eetlepel olijfolie tot licht goudbruin. Voeg hier de oregano aan toe en laat 30 seconden meebakken. Voeg dan de witte wijn en de gezeefde tomaten toe aan de groenten. Roer door en laat op laag vuur zachtjes inkoken.
  • Snijd de kop van de sardine en snijd de buik van de vis open. Schraap hier met je duim de ingewanden uit. Spoel af onder water om alle restjes weg te krijgen. Knip de rugvin van de sardine af en leg deze nu opengeklapt, met de rug naar boven, op je werkblad. Druk met behoorlijk wat gewicht op de rug van de vis zodat je deze plet. Wees niet te voorzichtig hierbij, want je hebt behoorlijk wat gewicht nodig voor een mooi resultaat waarbij de graten in één keer los komen. Draai de vis om en je kan zo de ‘ruggengraat’ met alle aanhangende graten lostrekken. Dep de vis droog met wat keukenpapier.
  • Haal de sardines door de bloem tot deze overal bedekt is met een dun laagje. Verhit ondertussen de olie in een grote koekenpan. Als de olie goed heet is, kunnen de sardines in de olie gebakken worden. Ze hebben niet meer dan 1 minuut per kant nodig, dus draai ze op tijd om, anders worden ze taai.
  • Schep de ingekookte groentensaus op een bord en leg hier 3-4 sardines op. Serveer eventueel met wat geschaafde venkel, zoals op de foto te zien is, en een stukje (Turks) brood.

3 juni 2012

100 Foods: Jerk chicken

Bij het plaatsen van de 100 Foods List vroeg Solama of ik wilde beginnen met de Jerk chicken want ze was erg benieuwd naar het recept. Het is niet het eerste gerecht van de lijst dat ik heb geprobeerd, maar hopelijk doet dat niet af aan het recept.

Voor dit recept was allspice nodig. En in mijn naïviteit dacht ik, mede vanwege de naam, dat dit een kruidenmengsel zou zijn. Gelukkig wist Google mij te vertellen dat allspice niets anders is dan Piment. En dat wordt gewoon verkocht bij mijn Jumbo supermarkt. De habaneropepertjes vond ik bij de Turkse supermarkt. Maar je kan ook gewoon een Madame Jeanette gebruiken of zelfs een klein rood pepertje. Het is maar net hoe heet je het wil hebben. Hou er wel rekening mee dat dit gerecht pittig hoort te zijn. Zonder kick is het geen Jerk chicken.

Traditioneel maak je dit gerecht op de barbecue. Ik woon echter in een flat en zie het niet zo heel erg zitten om te barbecueën op het balkon, dus maakte ik de kip in de oven. Erg lekker. Dus heb je geen barbecue of is het slecht weer dan kom je er met je oven ook wel uit. Overigens vond ik dit gerecht een hele nieuwe combinatie van smaken. Het zure in combinatie met de kaneel en de piment was echt heel bijzonder. Zeker voor herhaling vatbaar.


Ingrediënten:
  • 125 ml natuurazijn
  • 1 habaneropeper, grof gehakt
  • 1 rode en 2 lente-uitjes, gehakt
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 tl piment
  • 4 tl gemberpoeder
  • 4 tl kaneel
  • 4 tl nootmuskaat
  • 2 theelepels honing
  • 2-3 kippenpoten, afhankelijk van hoe groot ze zijn
  • 3 eetlepels gezeefde tomaten
  • 1 eetlepel sojasaus

Bereiding:
  • Snijd de huid op de kippenpoten om de paar centimeter in, zodat de marinade straks beter in het vlees kan trekken. 
  • Pureer de azijn, habanero, uien, tijm, olijfolie, zout, peper, piment, gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat en honing in de keukenmachine tot een gladde puree. Smeer hier de kippenpoten mee in en laat een nachtje in een afgedekte schaal marineren.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de kip met aanhangende marinade in een ovenschaal en bak deze in 60 minuten in de oven gaar. Dek de kip na het bakken af met aluminiumfolie en laat een kwartiertje rusten.
  • Doe intussen de resterende marinade in een steelpan. Voeg hier de sojasaus en gezeefde tomaat aan toe en laat dit minstens 10 minuten inkoken tot een saus.
  • Je hoort jerk chicken te eten met rijst met zwarte bonen maar ik koos voor een salade met zwarte bonen en avocado. Doe wat je zelf lekker vindt. Giet voor het serveren wat van de saus over de kip.

2 juni 2012

Vegetarische groentenlasagne met geitenkaas

Ik: “Hey meis, hoe laat spreken we af vanavond? X”
Laura: “Half zeven, is dat voor jou handig? Suggesties voor een lekkere veggiemaaltijd? X”
Ik: “Half zeven is prima. Pitabroodjes met falafelballetjes, knoflooksaus en salade? Groentenlasagne? Quinoasalade met watermeloen en feta? X”
Laura: “De groentenlasagne klinkt wel nice and comforting. Met geitenkaas? X”
Ik: “Prima! En als toetje een aardbeiencrumble met vanille-ijs. X”


Normaal gesproken gaan er zo’n 30 sms-jes heen en weer voor Laura en ik er uit zijn wat we willen eten als we samen koken. Een combinatie van te veel willen, van lekker eten houden en samen koken heel gezellig vinden maakt het soms nogal lastig. Dit keer was het echter, zoals je ziet, gauw gebeurd. Het koken zelf ging ook volledig uit de losse pols en duurde hooguit een kwartier, oventijd niet meegerekend. Die tijd konden we mooi voor andere dingen gebruiken.

Juist omdat het allemaal zo gemakkelijk ging, had ik niet verwacht dat de lasagne zo lekker zou worden, maar hij was echt fantastisch. Beter dan ik van tevoren had kunnen bedenken. Daarom vandaag het recept en een slechte foto. Ik sleep nu eenmaal niet altijd mijn grote camera met me mee, dus gebruik vooral je fantasie.


Voor 4 personen
Ingrediënten:
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 5 grote, witte champignons
  • 1 aubergine
  • 2 tenen knoflook
  • 2 lente-uitjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 750 ml gezeefde tomaten (passata)
  • Lasagnevellen, volkoren
  • 200 gram geitenkaas (wij gebruikten een combinatie van zachte geitenkaas en feta)

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Snijd de aubergine, courgette, paprika en champignons in blokjes. Snipper de ui en de knoflook en fruit deze in de olijfolie een paar minuten aan tot ze het meeste vocht verloren zijn en de champignons goudbruin beginnen te bakken. Voeg vervolgens tijm, oregano, peterselie, basilicum en zout en peper toe en laat dit een minuutje meebakken. Voeg vervolgens de passata toe en laat warm worden.
  • Begin met een laagje saus in een ovenschaal en leg hier lasagnevellen op. Herhaal deze stappen tot je een lasagne hebt opgebouwd waarbij de laatste laag saus is. Verkruimel hier de geitenkaas overheen.
  • Bak de lasagne zo’n 30 minuten tot de lasagnevellen gaar zijn en de geitenkaas goudbruin.

1 juni 2012

Chocolade Angels Food Cake

Vriendin M. vroeg me laatst of ik een gezond zoet koekje of gebakje wist. Met gezond bedoelde ze vooral een koekje of gebakje waar haar taille niet van zou gaan protesteren. Nu zijn koekjes en gebakjes meestal niet gezond en de gezonde versies die ze zelf wel eens had geprobeerd te maken, waren ronduit ranzig. Tsja, kunstmatige zoetstoffen smaken nu eenmaal naar karton. En of aspartaam en sacharine nou gezond te noemen zijn is ook nog maar de vraag. Of nee, dat is geen vraag. Het is gewoon rotzooi.

Mijn filosofie over een gezond koekje of gebakje is er vooral een die je zelf maakt en waar je er niet te veel van eet. Helaas was dat geen bevredigend antwoord. Dus ik ging nog even nadenken en kwam uit bij dit recept. Oké, er zit veel suiker in maar verder is deze cake volledig vetvrij. Ik heb het even uitgerekend op sparkpeople.com en deze taart bevat 1729 calorieën. Je haalt makkelijk 12 dikke plakken uit deze cake, wat betekent dat 1 plak zo’n 145 kilocalorieën bevat. Daar kunnen de appelflap (410 kcal), de Bossche bol (253 kcal) en de slagroomtaart (300 kcal) nog een puntje aan zuigen. Bovendien is deze cake heerlijk met wat vers fruit zoals aardbeien en bosbessen en een schepje (vetvrije) Griekse yoghurt. Krijg je ook nog je vezels en je proteïnen binnen.


Voor 12 flinke plakken
Ingrediënten:
  • 10 eiwitten (L)
  • 300 gram suiker
  • 90 gram bloem
  • 10 gram maïzena
  • 25 gram cacaopoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 2 theelepels vanille extract
  • Poedersuiker om te garneren

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Klop de eiwitten met het zout schuimig. Voeg vervolgens met een eetlepel per keer de suiker toe. Blijf kloppen tot je eiwitten glanzend en stijf zijn. Roer hier de vanille doorheen.
  • Zeef de boem, maizena en cacaopoeder en vouw deze in 4 delen door de eiwitten. Zorg dat de bloem goed opgenomen is voor je het volgende deel toevoegt.
  • Verdeel het beslag over een bakvorm, het liefst een bakvorm met een opening in het midden zodat je een cake met een gat krijgt. Heb je deze niet, dan kan een gewone springvorm ook. Vet deze absoluut niet in, want dan zal je taart niet rijzen. Het beslag kan zich dan nergens aan hechten om omhoog te komen. Bak de cake 35-45 minuten of tot een satéprikker in het midden van de taart geprikt er schoon uit komt.
  • Keer de taart om en laat deze op zijn kop afkoelen. Als je een tulbandvorm gebruikt kan je de opening in het midden bijvoorbeeld op een pot zetten. Gebruik je een springvorm, zet de cake dan op zijn kop op een rooster. Laat ongeveer anderhalf uur afkoelen.
  • Snijd de cake voorzichtig los aan de zijkanten en laat de cake uit de bakvorm glijden. Bestrooi met poedersuiker en serveer eventueel met vers fruit en/of Griekse yoghurt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...